- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

У пошуках істини

Мабуть, це перша виставка, що аж так співзвучно чи не кожною із представлених робіт відповідає і назві експозиційної зали, і місцю її знаходження: вона відкрилася в Духовно-культурному центрі імені преподобного Паїсія Величковського Свято-Успенського кафедрального собору УПЦ КП. Полтавський художник  Григорій Волков подбав і про так само гармонійну її назву – “В пошуках істини”. Хто добре знає Григорія Петровича, тому відомо, що він усе своє життя шукає істину – як справжній митець.
– У залі сорок творів, це – живопис і графіка, до того ж  сьогодні можна говорити і про сорок років творчої діяльності митця, – говорить, відкриваючи експозицію,  директор Духовно-культурного центру Сергій Козлов. – І вже тридцять п’ять років він навчає дітей як педагог – навчає не просто тримати пензель, але й відкриває для них духовні основи творчості. Й ця виставка відкриває духовний світ художника.
“Що є істина?” – питає митець і себе, і свого глядача наче б риторично, але джерела відповідей на всі його питання розкриті в біблійних сюжетах представлених робіт. Серед них – “Тайна вечеря”, “Поцілунок Іуди”, “Несення хреста”, “Розп’яття”, “Милосердний самарянин”, “Христос і грішниця”. Серед них – і композиції із нашого сьогодення, так само непрості й некомпліментарні, – “Жебрак-інвалід”, “Вознесіння Гоголя”, “Портрет батька”, “Дід спить”. Експресивні, психологічно глибокі, стримані у кольорах. І – “такого крутого замісу”, як зазначив художник Анатолій Лавренко, що тут, у цій залі, їм би ще й мати відповідне освітлення, щоб не губилися тонкі кольори.
Старший науковий працівник літературно-меморіального музею І.П.Котляревського Валентина Скриль наголосила, що через кілька днів і в їхньому залі відкривається чергова виставка митця, цього разу – графіка. Кожна з попередніх була резонансною, зазначила вона, адже роботи цього неординарного, талановитого художника глибоко соціальні й психологічні, душа людини проглядається у кожній із них.
До всього, як нагадав присутнім заслужений художник України Микола Підгорний, Григорій Волков – це генератор творчих ідей обласної організації НСХУ, вміє розворушити й згуртувати колег у проведенні чи то мистецьких акцій, чи дискусій. І при тому залишається людиною, яка зберегла дитячу безпосередність, доброту. Як художник – він постійно у пошуках, у творчому зростанні.
Григорій Волков народився у серпні 1959-го у селі Крутий Берег Полтавського району, тож він – напередодні “круглої” дати  свого життя. Звітує перед земляками двома виставками. І надалі не обіцяє розважальних і затишних тем у своїх роботах – усіх кличе в пошуки істини.

Лідія ВІЦЕНЯ

Print Friendly, PDF & Email [1]