- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Вагомий колос “Чистої криниці”

Суботнього полудня на термометрі було за тридцять, на небі – ні хмаринки. Степовими дорогами, мов лабіринтом, здолали не один десяток кілометрів, щоб дістатися поля сьомої філії товариства “Чиста криниця”, де працювали комбайни. З протилежного кінця до нас “підплив” на хвилях стиглого хліба “Джон Дір”. Лелеки – мов обліковці, не боячись шуму, прошкують услід за комбайном. “У надії знайти якусь здобич”, – посміхається директор товариства, депутат районної ради Віктор Сидоренко.
Товариство “Чиста криниця”, як і два інших – “Елеватор “Чиста криниця” та “Востокстройгаз”, засновником яких є депутат обласної ради, відомий в області добродійник Юрій Лебедин, славляться на Полтавщині високою культурою землеробства, належною організацією праці й високим рівнем її оплати.
– Урожай ранніх зернових цього року не особливо порадував. Далися взнаки безсніжна морозна погода взимку і нестача травневих дощів, – долучається до розмови перший заступник директора, головний агроном товариства Олександр Калантай. – Тому надзвичайно важливо зібрати вирощене без втрат. І водночас уже дбаємо про наступний урожай. Дискуємо звільнені поля з внесенням аміачної селітри, готуємо насіння. Уже затверджено структуру посівних площ на 2015 рік.
Директор тим часом аналізує оперативку. Всі комбайнери працюють продуктивно, великого розриву у виробітках немає. Лідирують Григорій П’ятак та Микола Лазоренко, лише на кілька десятків тонн нижчий намолот мають Володимир Соколенко, Володимир Сахацький, Микола Кумпан, Микола Дацун, незначно відстали Сергій Григоренко та Сергій Яловега, котрих під час роботи спіткала халепа: “впіймали камінь”. Заслуговують добрих слів Валентин Смірний, Олександр Височиненко та інші водії, котрі оперативно доставляють збіжжя до очисних комплексів. Вологість зерна – від 12 до 15 відсотків, тож сушити не доводиться, лише очищати та відправляти в місця зберігання – на елеватор у Руденківку чи в місцеві склади.
– Жнива почали двадцять третього червня. Такі ранні строки – вдруге за півтора десятиліття існування агроформування. Комбайнів у нас достатньо – два “Джон Діри”, сім “Кейсів” і “Дон-1500”. Навантаження на агрегат було удвічі вище, ніж в середньому по району. Але техніка підготовлена якісно, надійно, організація роботи – належна, тож у неділю товариство повністю завершило обмолот пшениці та ячменю, – розповів згодом керівник.
– Хоч цифри намолоту і не надто високі, але пшениця йде переважно першим і другим класами, – додає насамкінець головний агроном.
Коли так, то вдоволені будуть ті, хто отримуватиме зерно в рахунок орендної плати, яка, до речі, одна з найвищих в Україні. Та, виявляється, в агрооб’єднанні встановили свій порядок розрахунків за паї – власник наділу отримує всю нараховану суму, а потім купує зерно, скільки кому треба. Ціни – залежно від ринкових. А як бути тим, хто гроші отримав і вже витратив, а зерно запотребилось? Видадуть в рахунок наступного року. За однієї лише умови, що договір оренди землі не закінчується. До речі, в господарстві мають прекрасні млин і олійницю, тож бажаючі можуть придбати не зерно чи насіння соняшнику, а відразу борошно та олію.
Отже, жнива в “Чистій криниці” провели організовано. Успіх забезпечили не тільки уміла розстановка та маневрування технікою і людськими ресурсами, а й відчутне підвищення зробітної плати, створення людям належних умов: це – і підвезення на роботу й додому, і добротне харчування.
Спеціалісти підбивають остаточні підсумки жнив. Як і передбачалось, валовий збір ранніх зернових культур – понад вісім тисяч тонн, урожайність ячменю – 52,6, пшениці – 37,9 центнера з гектара. А попереду – підготовка до збирання пізніх зернових і технічних культур. Там фронт робіт буде набагато більшим.

Петро ЖАБОТИНСЬКИЙ

Print Friendly, PDF & Email [1]