- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Прийняті програма територіальної оборони і зміни до обласного бюджету

У  Полтаві пройшли два пленарних засідання 23-ї сесії обласної ради шостого скликання. Перед початком роботи у перший день сесії депутатів біля сесійного залу зустрічала пісня “Хай завжди буде сонце!” у дитячому виконанні різними мовами. “Жінки Полтавщини – за мир” – було написано на плакатах, які тримали кілька жінок. У фойє перед сесійним залом демонструвалася невелика виставка творів живопису і книг місцевих видавництв про Полтавщину та її людей.
На початку засідання присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять депутатів обласної ради, які пішли з життя, – Володимира Несена і Миколи Безими, а також усіх полеглих у ході антитерористистичної операції на Сході країни.
Провів пленарні засідання голова обласної ради Петро Ворона (“УДАР”). У залі були присутні голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук, народний депутат України Юрій Бублик, керівники обласних структур, голови районних рад, райдержадміністрацій, міські, селищні голови, керівники підприємств, установ і організацій, профспілкові, громадські діячі, представники ЗМІ.
Голова обласної виборчої комісії Павло Дробітько оголосив про припинення повноважень померлого депутата Миколи Безими і повідомив, що депутатом обласної ради зареєстрований наступний кандидат у списку Соціалістичної партії України Віктор Дядечко. Останньому вручили посвідчення депутата. Голова обласної ради від імені депутатського корпусу привітав нового колегу, побажавши плідної роботи.
Інформацію про реєстрацію нового депутата взяли до відома.
За традицією група полтавців отримала відзнаки. Почесні грамоти обласної ради та пам’ятні годинники отримали депутати обласної ради, директор зі збуту ВАТ “Полтаваобленерго” Олег Романчук, регіональний директор ТОВ “Сі Ейч Ес Україна” Олег Овчарь, а також керівник департаменту фінансів ОДА Павло Кропивка. Були вручені також дипломи лауреатам обласної премії ім. М.В.Скліфосовського.
Головуючий озвучив інформацію про створення нових депутатських груп в обласній раді – “Єдність” (керівник – Володимир Оніщенко) та “Європейський вибір” (керівник – Дмитро Хрістов).
Також було оприлюднене рішення Полтавського обласного комітету облорганізації Соціалістичної партії України про входження фракції СПУ в обласній раді (депутати Степан Бульба, Тамара Дорохіна, Віктор Лотоус, Василь Стасовський, Юрій Цомартов, Віктор Дядечко) до міжфракційного об’єднання “Народна Рада”.
Відповідно до поданих заяв депутати Іван Близнюк (позафракційний), Олександр Гриценко (позафракційний), Григорій Хан (Народна партія), Юрій Тараненко (Народна партія), Михайло Стеценко (КПУ) увійшли до складу об’єднання “Народна Рада” в обласній раді.
Із заявою від “Народної Ради” виступив Юрій Шляховий (“Батьківщина”), який повідомив про підтримку депутатами об’єднання політики новообраного Президента й зазначив, що важливо і в місцевих радах створити пропрезидентську більшість.
По тому депутати обрали секретаріат, сформували порядок денний. Було знято з розгляду 9 питань, які стосувалися видачі дозволів на геологічне вивчення і розробку ділянок площ сланцевого газу. Не внесли до порядку денного, хоча й переголосовували, і питання про зміни в складі постійних комісій обласної ради. З цього приводу депутат Анатолій Шкарбан  (позафракційний) зазначив, що за законом кожний депутат має право переходити з комісії в комісію, він не є кріпаком і сам обирає, де хоче й може працювати. Якщо в земельній комісії хочуть працювати 20 людей, а в бюджетній – 40, нехай працюють, зазначив він і підкреслив: потрібно діяти відповідно до закону.
Як зауважив голова обласної ради Петро Ворона, тут дві позиції: депутати можуть самі визначатися з комісіями, але в обласній раді проходить певне переформатування, і це потрібно враховувати. Степан Бульба (СПУ) сказав, що в облраду прийшов новий депутат, і колеги мають підтримати його заяву по роботі в комісії, внести питаня на розгляд і розглянути. Свої думки висловили депутати Юрій Цомартов (СПУ), Дмитро Хрістов (позафракційний). Останній також коротко розповів про плани нової депутатської групи, яку він очолив, – “Європейський вибір”. Вона, серед іншого, підтримує проведення позачергових виборів до парламенту і місцевих рад.
Питання про зміни в складі постійних комісій обласної ради депутати так і не включили до порядку денного, зате внесли кілька додаткових пунктів. Після затвердження порядку денного і регламенту роботи почався розгляд сесійних питань.
Представляючи програму “Територіальна оборона”, яку обговорювали на комісіях, із силовими структурами і громадськими організаціями, начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи в Полтавській області Віктор Стеблянко подякував депутатам за підтримку й розуміння.
Степан Бульба під час обговорення зауважив, що цією програмою опікуються фахівці управління з НС, оскільки профільний відділ в ОДА, який мав би займатися оборонною роботою, скорочений до сектора, а згодом взагалі до одного працівника. Він вніс пропозицію відновити повноцінний відділ оборонної роботи. На це голова ОДА Віктор Бугайчук відповів, що виділяти бюджетні кошти на таку програму можна лише через структуру управління з питань НС, іншим чином – неможливо. Анатолій Шкарбан запитав, як заходи програми співвідносяться з роботою військкоматів, у одній зв’язці чи окремо. Представник названого управління відзначив, що робота триває спільна. Була внесена і підтримана пропозиція додатково виділити на програму територіальної оборони ще 2 мільйони гривень. Депутат Олег Овчарь (“Батьківщина”) зазначив: фракція “Батьківщина” підтримує виділення додаткових коштів, а також зауважив, що треба відслідковувати, хто і як забезпечений у зоні АТО. Валерій Пархоменко (депутатська група “Полтавщина”) повідомив про звернення виборців, які зібрали тисячу підписів, про створення ще одного батальйону оборони “Полтавська Січ”. Про необхідність утворення додаткового підрозділу говорили і представники громадськості. Куди звертатися людям у разі якихось позаштатних ситуацій на території області – про це запитав депутат Юрій Цомартов. Була відповідь: як і раніше, до міліції, нині створюється також відповідний штаб, номери телефонів якого будуть оприлюднені. Віктор Бугайчук зауважив: щодо створення нових батальйонів потрібно погоджувати свої дії з Міноборони.
Регіональна програма “Територіальна оборона” на 2014 рік була затверджена з обсягом фінансування 5 мільйонів гривень.
Депутати також підтримали внесення змін і доповнень до Комплексної програми розвитку освітньої галузі Полтавської області на 2011–2015 роки в частині ремонтів покрівель сільських шкіл, регіональної Програми розвитку профтехнічної освіти області на 2012–2015 роки, Програми розвитку фізичної культури і спорту на 2012–2016 роки, обласної Комплексної програми соціального захисту осіб з обмеженими фізичними можливостями, ветеранів війни на 2013–2020 роки. Зміни до останньої коротко представила директор департаменту праці і соціального захисту населення ОДА Людмила Корнієнко. Зокрема передбачено підвищення соціального захисту, взяття на соціальне обслуговування, виділення коштів на закупівлю путівок на лікування до місцевих санаторіїв для ветеранів війни; коштів на матеріальну допомогу людям, які опинилися в складних обставинах, сім’ям загиблих військовослужбовців, сім’ям переселенців – через обласну комісію з матеріальної допомоги.
Сесія підтримала внесення змін до обласної Програми оздоровлення та відпочинку дітей на 2012 – 2014 роки; до розподілу коштів субвенції з Держбюджету обласному бюджету в 2014 році на будівництво, реконструкцію, ремонт, утримання доріг комунальної власності у населених пунктах; до Переліку природоохоронних заходів для фінансування з фонду охорони навколишнього природного середовища Полтавської області в 2014 році, затвердженого рішенням двадцять другої сесії обласної ради шостого скликання від 25 квітня 2014 року.
Своїми рішеннями обласна рада внесла зміни до показників обласного бюджету на 2014 рік. Як зазначив Павло Кропивка, на утримання закладів і установ обласного значення, формування бюджету розвитку додатково спрямовано більше 23 мільйонів гривень. З них департаментам охорони здоров’я – 6 мільйонів, освіти і науки – 2,4 мільйона, праці і соцзахисту населення – 4,1 мільйона гривень. Запитання до проекту рішення з цього приводу поставили депутати Анатолій Шкарбан – щодо системи оповіщення населення та Олександр Масенко (КПУ) – стосовно програми правової освіти.
Також депутати заслухали та взяли до відома інформацію прокурора Полтавської області Олександра Закорецького про стан законності, заходи щодо її зміцнення та результати діяльності органів прокуратури на території області. Так, зазначив він, на Полтавщині зареєстровано понад 14 тисяч заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, з яких обліковано як злочини 8 тисяч, що на третину менше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Рівень злочинності нижчий від загальнодержавного. Пріоритетом для органів прокуратури є боротьба з корупцією.
Взяли до відома і повідомлення в.о. начальника УМВС України в Полтавській області Івана Корсуна про стан боротьби зі злочинністю, охорони громадського порядку в області. За 5 місяців року до єдиного реєстру досудових розслідувань внесено майже 7900 злочинів, з них 1895 – тяжких. Повідомлено про підозру понад двом тисячам осіб, у тому числі майже 600 особам – за скоєння тяжких злочинів. До суду з обвинувальними актами направлено понад 2 тисячі кримінальних проваджень.
Різнопланові запитання до керівників правоохоронних органів, що стосувалися як конкретних справ, так і суспільно значущих, поставили депутати Юрій Шляховий, Анатолій Шкарбан, Віктор Скочко (позафракційний), Степан Бульба, Іван Панасенко (“УДАР”), Володимир Козуб (деп. група “Полтавщина”), Микола Хоменко (деп. група “Промисловці Полтавщини”), Юрій Кривошеєв (“Батьківщина”), Іван Близнюк, Петро Ворона, нардеп Юрій Бублик, голова Шишацької РДА Юрій Чмир, представник громадської ради при ОДА Олексій Шаманенко та інші.
На пленарному засіданні обласна рада також розглянула ряд кадрових і майнових питань. Депутати прийняли рішення про приймання-передачу майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Полтавської області, передачу будівель аптек зі спільної обласної комунальної власності, прийняли рішення присвоїти Зіньківському дитячому будинку-інтернату ім’я його багаторічного директора Олексія Синяговського.
Термін дії трудових контрактів із керівниками обласних установ – суб’єктів господарювання спільної власності територіальних громад області продовжили не з усіма, чиї кандидатури пропонувалися. Через відсутність кворуму – багато депутатів залишили свої робочі місця – сесія не завершилась, і було оголошено про друге пленарне засідання. На ньому було продовжено контракти з директором ОЦЕВУМу Надією Чернобель і головлікарем обласного центру стоматології Петром Скрипниковим.
Щодо того, чому пленарне засідання не пройшло в один день і знадобилося знову збирати народних обранців, Петро Ворона сказав журналістам, що багато депутатів не були активні, не з’явилися на сесію, залишали зал під час засідання:
– Це свідчить про те, що вони не відчувають відповідальності за свої вчинки як депутати. Якщо ми й далі будемо так працювати, постане питання про розпуск обласної ради. Дуже добре, що йшла пряма трансляція по телебаченню і виборці побачили, що відбувалося у залі.
Утворення нових депутатських груп Петро Ворона пояснив тим, що народні обранці, які раніше входили до фракції партії регіонів, шукають собі нове місце під сонцем, яке допоможе в майбутньому здобути депутатські мандати, і відбувається певне переформатування.
Голова обласної ради переконаний у необхідності внесення змін до Регламенту обласної ради, які б дозволили входження до міжфракційного об’єднання не лише фракцій, а й депутатських груп.
Друге пленарне засідання сесії обласної ради виявилося коротшим за часом і гучнішим за емоційністю. На вході до залу депутатів зустрічали представники єдиного інформаційного центру “Майдан” – ініціатори збору коштів на обмундирування військовим – і закликали долучатися.
Дискусії в залі виникали навколо питань надання в користування мисливських угідь, де активними були депутати Анатолій Шкарбан, Іван Коваль (“УДАР”), Степан Бульба, Юрій Цомартов, Юрій Кривошеєв, Дмитро Хрістов, Володимир Оніщенко (позафракційний), Віктор Гришанов (позафракційний), Олег Овчарь, Юрій Тараненко (“Народна партія”), народний депутат Юрій Бублик, голова Кременчуцької районної ради Володимир Сіора, голова президії облорганізації УТМР Костянтин Боровик та інші. В таких речах дуже важливо насамперед враховувати думку територіальних громад, говорили депутати. Зрештою вирішили доопрацювати ці питання і розглянути їх на наступній сесії.
Також бурхливим було обговорення діяльності ТОВ “Кременчуцька металургійна компанія” та ПАТ “Кременчуцький сталеливарний завод” на землях Білецьківської сільради Кременчуцького району. Представила проект рішення з цього приводу голова профільної депутатської постійної комісії з питань екології та раціонального природокористування Тетяна Корост (деп. група “Полтавщина”). На ці підприємства є численні скарги щодо недодержання умов договору використання землі. Представники Кременчуцького регіону – депутати обласної ради, Білецьківської сільської ради, громадські активісти – розповіли про довгий і глибокий яр, засипаний горілим піском з відходами металів, дуже шкідливими для здоров’я людей. До того ж при інтенсивному таненні снігу чи сильних дощах утворюються селеві потоки, які несуть загрозу для сіл, Кременчука та Дніпра. Говорили про небезпеку екологічної катастрофи, необхідність будівництва дамби і припинення завезення відходів. Поводження з відходами має відбуватися за іншою схемою, вирішили депутати й ініціювали створення робочої групи з фахівців, щоб детально розібратися в питанні. В обговоренні думки висловили депутати Іван Панасенко, Олександр Масенко, Віктор Лотоус, Анатолій Шкарбан, Володимир Оніщенко, Петро Ворона, голова ОДА Віктор Бугайчук та інші. Після отримання висновків експертів буде звернення до уряду з цього приводу.
Погоджено також ряд дозволів на розробку надр, геологічне вивчення і видобуток води, торфу, газу тощо, розглянуто ряд інших питань.
До складу постійної комісії з питань паливно-енергетичного комплексу та використання надр ввели новообраного депутата Віктора Дядечка.
Сесія прийняла ряд звернень до Верховної Ради та Кабміну України, підтримала депутатські запити Віктора Скочка щодо роботи Держземагентства, недопущення порушень прав на користування мисливськими угіддями; Тетяни Корост стосовно матеріально-технічного забезпечення полтавців, мобілізованих у Збройні сили України та частини МВС.
У “Різному” депутат Дмитро Хрістов заявив про підтримку очолюваної ним депутатської групи “Європейський вибір” рішення Президента України Петра Порошенка про відновлення антитерористичної операції на Сході України, звільнення Донбасу від терористів; Іван Панасенко вніс пропозицію – на кошти фонду охорони навколишнього природного середовища Полтавської області сформувати санітарно-екологічний пост для моніторингу екологічної ситуації в області, насамперед в її південній частині. Депутати Микола Хоменко та Іван Гальченко (позафракційний) порушили питання організації роботи сесії, комісій та підготовки проектів рішень; депутат Юрій Цомартов поінформував про роботу обласного відділення Української спілки ветеранів Афганістану зі звільнення військовополонених полтавців – учасників АТО.
Петро Ворона щодо надто бурхливої участі громадськості у засіданнях, коли він не раз закликав до порядку агресивно налаштованих активістів, щоб не ходили по залу, не кричали, а слухали і поважали інших, відзначив:
– Громадськість, яка є в залі, яка стояла на Майдані, має право на висловлення своєї точки зору. Але наразі ми маємо вже деякі угруповання громадськості, прихильників різних політсил, є громадяни, які почали активно співпрацювати із комуністами і колишніми представниками партії регіонів. Дуже часто громадська активність несе з собою якісь приватні інтереси, і, на жаль, це зараз спостерігається. Тому хотілося б, щоб думка громадськості була злагодженішою, культурнішою і виражала інтереси всієї області, а не певних невеличких колективів, які сьогодні представлені. Ми запланували провести реорганізацію громадської ради, залучити до неї максимальну кількість інших організацій, які туди не увійшли. Майдан ніс на початку руйнівну силу, і треба перетворити її у консолідуючу і будівничу. Вже треба не вигукувати “Ганьба!”, а казати, що саме можемо зараз зробити і чим допомогти, а не просто кричати. Є проблеми щодо мисливських угідь, але нині час такий, що більше треба акцентуватися на обороні й захисті нашого краю. Було б непогано, щоб кілька полків єгерів – людей, які добре володіють зброєю, відправити на Схід. А у нас мисливців – декілька тисяч. (Справді, присутність у залі великої кількості людей, котрі часом перебивали виступаючих, головуючого, кричали, іноді перетворювала сесійний зал у балаган і заважала працювати. Та були у висловлюваннях людей і раціональні зерна, тому треба виробити спільний порядок участі активістів у сесіях. – Авт.).
– Питання по угіддях залишається спірним, оскільки немає єдиного підходу в депутатського корпусу, є різні точки зору, – зазначив голова обласної ради, коментуючи підсумки сесії. – Багато спірних питань є на рівні територіальних громад, де відбувалося погодження з сільрадами і товаровиробниками, які користуються угіддями. Сьогодні мисливство стає такою собі фішкою розкоші для багатьох виробників, і тому йде боротьба. Від цього страждає УТМР, яке об’єднує мисливців. Тому на базі екологічної комісії створена робоча група, яка все вивчить, – обов’язково туди залучається громадськість, щоб була об’єктивна оцінка. І на наступній сесії у вересні повністю поставимо крапку. Питань дуже багато, їх треба вивчати. Дуже приємно, що депутатський корпус зібрався, проявив активність в обговоренні всіх питань.
Різні точки зору були висловлені на сесії відносно погодження надання спеціальних дозволів на видобуток корисних копалин. Досягнута домовленість із керівниками видобувних підприємств про відрахування 1,5 відсотка від плати за користування надрами у місцеві бюджети на розвиток соціальної інфраструктури територій.

Віктор КІКОТЬ,
Ганна ЯЛОВЕГІНА,
Анна ЧАПАЛА (фото).

Print Friendly, PDF & Email [1]