- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Перші ужинки, перші результати

Як повідомила виконуюча обов’язки начальника управління агропромислового розвитку Машівської райдержадміністрації Ірина Фисуненко, до жнив у районі вже приступило сім господарств. Станом на ранок середи, 2 липня, ранні зернові (переважно озиму пшеницю) у районі було обмолочено на 1037 гектарах, намолочено 4085 тонн зерна – по 39,4 центнера з гектара. На старті жнив найвища урожайність пшениці – в ТОВ “Карлівське СГП “ЛОС” – 56,3 центнера, ТОВ “Компанія “ФАРМКО” – 46,1, “Чиста криниця” – 44,6, “Востокстройгаз” – 36,4 центнера.
Урожайність озимого ячменю, який тільки почали збирати, складає 59,8 центнера, ярого – 63. У ТОВ “Приват-Агро-Альянс” приступили до обмолоту озимого ріпака. Його впорано на 196 гектарах, намолочено 331 тонну при урожайності майже 17 центнерів.

***

Через нерівномірність опадів у Кобеляцькому районі одні поля заливало зливами, інші – потерпали від засухи. Тому жнивувати хлібороби почали з тих площ, на яких “підгорів” озимий ячмінь. Як повідомила начальник управління агропромислового розвитку Кобеляцької РДА Тетяна Чердак, першими вийшли у поле комбайни ПСП “Колос”, СФГ “Громада”, ПСПА “Урожай”, ТОВ “Співдружність Агротехмаш”. Загалом же до збирання у районі мається 14,9 тисячі гектарів ранніх зернових, із них 9,6 тисячі – озимої пшениці, 2,1 тисячі – озимого ріпака, 1305 гектарів – озимого ячменю, майже тисяча – ярого. Є також жито, горох, овес.
Першу пшеницю змолотили на півдні району – в сільськогосподарському кооперативі “Радянський”. Аналізи врожаю сорту Косач, проведені на місцевому комбінаті хлібопродуктів, підтвердили його добру якість: продовольче зерно 1–2-го класів. Станом на середу, 2 липня, ранні зернові було зібрано на 1650 гектарах, із них пшениці – 600 гектарів, озимого ячменю – 1040.  Крім того, зібрано 1015 гектарів озимого ріпака.
Озимий ячмінь поки що дає по 29,5 центнера з гектара. На озиму пшеницю також великих сподівань хлібороби не покладають: снігу взимку на тутешніх полях майже не було. На цей час середня урожайність пшениці складає 35 центнерів. Вся надія – на ті площі, яким більше пощастило з травневими та червневими дощами. Основні показники – попереду.

Валентина ПАТИК
Журналіст
Ольга ЩЕГЛОВА

Print Friendly, PDF & Email [1]