- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Основний закон: потрібні не тільки зміни, а й неухильне виконання

З  нагоди Дня Конституції України та 18-ї річниці з часу прийняття Верховною Радою України Основного закону нашої держави в Полтаві відбулися урочистості. Участь у них взяли голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук, голова обласної ради Петро Ворона, секретар Полтавської міськради Оксана Деркач, народний депутат України Юрій Бублик, представники громадських організацій, трудових колективів та духовенства.

Сотні полтавців із державною символікою, синьо-жовтими букетами та повітряними кульками прийшли до пам’ятника Тарасу Григоровичу Шевченку, щоб вклонитися пам’яті Пророка нації та вшанувати покладанням квітів його невимірне подвижництво у справі пробудження національної свідомості й становлення української державності. Тут лунали патріотичні пісні й майоріли синьо-жовті знамена.
Після церемонії покладання квітів учасники зібрання урочистою ходою рушили до пам’ятника Українським загиблим козакам, де вже стояла почесна козацька варта й лунали звуки бандури. До пам’ятника звитяжному лицарству, яке віддало життя за волю України, також лягли квіти.
Надалі урочистості продовжились  у Полтавському краєзнавчому музеї ім. В. Кричевського, де з нагоди державного свята було підготовлено тематичну виставку. На зібранні присутнім нагадали про унікальну пам’ятку української політико-філософської та правової думки – Конституцію Пилипа Орлика, створену ще 1710 року, про Конституцію незалежної УНР, яка розроблялась під керівництвом Михайла Грушевського й була прийнята в 1918 році, та про інші віхи історії української законотворчості.
З вітальним словом до громади звернувся голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук. Він поздоровив усіх із визначною подією підписання Президентом України Петром Порошенком Угоди про асоціацію України з ЄС. Віктор Бугайчук переконаний, що це – якісний крок до добудови правової і заможної держави.
– Сьогодні ми вже чітко визначили, в якому стратегічному  напрямі будемо рухатись, – сказав він. – Безумовно, до тієї Конституції України, яка приймалась у 1996 році, коли молода країна ще не могла позбавитись від комуністичної свідомості й ішла на численні компроміси, наразі необхідні зміни. Зокрема децентралізація влади дасть змогу громадам ефективно вирішувати нагальні для них проблеми.
Голова обласної ради Петро Ворона зупинився в своїй промові на тому, що разом зі змінами до Конституції сьогодні актуалізується й питання відповідальності щодо беззаперечного дотримання її норм. І цього нам іще доведеться вчитися, оскільки Україна тільки стала на шлях боротьби з корупцією, хабарництвом та іншими ганебними явищами.
– Ми всі сьогодні маємо самовіддано працювати для змін на краще, до цього спонукає мужність наших хлопців, які зі зброєю у руках захищають Незалежність України на Сході,  – зазначив Петро Ворона. – Немає сумнівів, що коли вони повернуться, то не дадуть дрімати ні чиновникам, ні будь-яким бюрократам, бо втратили заради кращого майбутнього України бойових товаришів і ризикували власним життям. Отож нині – той час, щоб особливо відповідально зважувати всі рішення.
Під час урочистого зібрання вшанували також пам’ять наших видатних земляків-патріотів, які своїм невтомним служінням Україні прокладали шлях до утвердження Незалежності нашої держави, – зачинателя сучасної української літератури Івана Котляревського, Голови Директорії, Головного отамана Армії УНР Симона Петлюри, Голови Ради Міністрів УНР, вченого-економіста Бориса Мартоса.
Концертну частину урочистостей підготували український народний оркестр “Мамай” Полтавської обласної філармонії під керівництвом заслуженого працівника культури України Миколи Жорнового та солісти філармонії.

Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email [1]