- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Юні таланти проти корупції

Літо – час не лише для відпочинку, а
й пора проведення різноманітних творчих конкурсів та акцій для підростаючого покоління. До однієї з таких ініціатив долучилися юні мешканці Полтавщини, хлопці й дівчата віком від 10 до 16 років. Вони взяли участь у Всеукраїнському конкурсі дитячих малюнків “Дитинство – територія безпеки”, оголошеного Національною бібліотекою України для дітей, на тему “Корупція очима дитини”. Переможців обласного етапу запросили на урочистості до обласної бібліотеки для юнацтва імені Олеся Гончара, де працівники книгозбірні провели тематичний комплекс заходів разом із юними мешканцями й гостями міста.
– Наш заклад працює під гаслом “Бібліотека – це територія безпеки”. Усі дійства організовуємо з цією метою. Нині обговорюємо, як юнацтво розуміє явище корупції в Україні й світі. Тема складна, але чим раніше діти замисляться над різними суспільними проблемами, тим легше їм буде жити в соціумі, й вони активніше в майбутньому проявлятимуть власну громадянську позицію, – зазначила провідний бібліотекар Вікторія Піскова.
Під час заходу хлопчики та дівчатка дуже швидко розгадали запропонований організаторами кросворд і віднайшли закодоване в ньому слово “корупція”. Потім учасники конкурсу презентували свої роботи й розповідали, чому обрали для відображення власного бачення проблеми саме той чи інший образ.
– Дізналася про конкурс “Корупція очима дітей” від працівників бібліотеки, вирішила взяти в ньому участь. Намалювала квітку-Україну, яку повільно з’їдають жуки “Хабарник” і “Нечесний депутат”. Хоча квітка виросла, але її вже точать, тому потрібно боротися з цими шкідниками, щоб рослина не зів’яла. На ідею мене наштовхнули татові слова: аби ми не стояли осторонь, а зробили щось для держави, то Україна б розцвіла, – розповіла учениця 6-го класу Полтавської ЗОШ №34 Катерина Піскова.
Під час заходу переможців обласного етапу конкурсу нагородили цінними подарунками. Презенти на згадку отримали й гості дійства – учні Полтавської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів №34. Після закінчення офіційної частини на підтримку волонтерської акції “Врятуємо дітей Донбасу” учасники дійства створили на асфальті тематичну композицію, розмалювавши зображені кульки й написавши побажання своїм одноліткам зі сходу України.
– Наша громадська організація теж долучилася до проведення цієї ініціативи. У рамках волонтерської акції ми передамо в Святогірську лавру, що на Донеччині, подарунки для дітей зі Слов’янська. Нинішня ситуація в державі – наслідок корупційних схем попередньої влади. На жаль, суспільство пронизане корупцією. Тому маємо пояснювати дітям, наскільки шкідливе негативне явище, як із ним боротися. Проблеми хабарництва мусимо вирішувати цивілізовано: дотримуючись законів і навчаючи цьому наших дітей, викорінимо корупцію в державі, – зауважив керівник правління Всеукраїнської спеціальної колегії з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю в Полтавській області Олександр Ковжога.
Роботи юних талантів відправлять на Всеукраїнський етап конкурсу, під час якого Національна бібліотека України для дітей оголосить імена переможців на загальнодержавному рівні.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]