- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Сміттєзвалище в Макухівці: на порозі екологічної катастрофи

Проблеми, пов’язані з міським сміттєзвалищем обласного центру, що розташоване поблизу села Макухівка Полтавського району, будівництво заводу з переробки відходів обговорили в обласній раді депутати, фахівці різних галузей, представники самоврядних органів міст обласного значення, громадськості. Провів зібрання голова обласної ради Петро Ворона, участь у дискусії взяли його перший заступник Володимир Марченко, народний депутат України Юрій Бублик (у недавньому – Ковалівський сільський голова, який виступив від імені громади Ковалівської сільради, до якої належить Макухівка), голова постійної депутатської комісії обласної ради з питань житлово-комунального господарства Степан Бульба, голова Полтавської районної ради Василь Степенко, заступник міського голови Полтави Юрій Кропивка.
За інформацією департаменту з питань нафтогазового комплексу, промисловості, екології та природних ресурсів облдержадміністрації, яку оприлюднив голова обласної ради, питання закриття міського сміттєзвалища актуальне не перший рік. Із 1990 року мешканці прилеглих сіл звертаються до влади з таким проханням. Приводом стало те, що полігон повністю заповнений сміттям, подальше його використання веде до забруднення підземних вод і повітря. Термін експлуатації звалища закінчився у 2005 році, проте туди продовжують звозити побутові відходи з обласного центру, яких накопичилося понад 2,6 мільйона тонн.
Перевірка Держекоінспекцією КАТП-1628, що обслуговує звалище, виявила низку порушень, зокрема відсутність проектно-технічної документації та позитивного висновку державної екологічної експертизи. Між тим, прилеглі села опинилися на межі екологічної катастрофи. Учасникам зібрання продемонстрували жахливі фото з “териконами” сміття.
Активну позицію в дієвому вирішенні проблеми зайняли депутати Полтавської районної ради. Вони ініціювали розгляд питання на обласному рівні. Одним із шляхів вирішення проблем, які накопичувалися роками, може бути будівництво сміттєпереробного заводу, оскільки терпіти сморід, антисанітарію людям несила.
Про те, що проблема Макухівського сміттєзвалища є проблемою не лише Макухівки, сільської ради, Полтави, приміського району, а й значно ширшою, говорив нардеп Юрій Бублик. Він зазначив, що, коли був сільським головою, це питання починали вирішувати і займалися соціальним розвитком села. Зокрема зараз потроху налагоджується вуличне освітлення Макухівки. Потребує уваги вирішення питання сполучення села з містом – підвісний місток, по якому жителі ходять пішки до мікрорайону Полтави Левада, у поганому стані, торік його підремонтували, але цього недостатньо. Юрій Бублик наголосив, що початком розв’язання проблеми може стати запровадження роздільного збирання сміття у Полтаві, коли значна частина відходів сортується й відправляється на переробку і менше їх потрапляє на сміттєзвалище.
Подібний досвід уже мають Миргород – піонер у цій справі в області, Кременчук і Лубни. У Миргороді та Кременчуці створені комунальні підприємства, діяльність яких сприяє цивілізованому функціонуванню полігонів твердих побутових відходів та вагомим фінансовим надходженням до міських бюджетів. За свідченням фахівців, майже 60 відсотків побутового сміття є цінним ресурсом.
Полтава у цьому плані майже зовсім не використовує прогресивного досвіду. На Макухівському ж сміттєзвалищі хазяйнують люди без певного місця проживання – збирають скло, папір, пластик, метал, який потім забирають вантажівки та вивозять у невідомому напрямку. Хтось має на цьому прибутки й не зацікавлений у наведенні порядку на міському смітнику.
За всім цим, зауважив голова обласної ради Петро Ворона, стоїть протизаконна бізнесова діяльність певних осіб, яка стала можливою завдяки невтручанню влади, контролюючих і правоохоронних органів.
На зібранні йшлося й про те, що потенційні інвестори, а їх протягом останніх двадцяти років було кілька, висували умови – отримати земельну ділянку під будівництво сміттєпереробного заводу, гарантії на регулярне постачання відходів, а також допомогу в оформленні ліцензійних документів. Пропозиції залишилися поза увагою керівників обласного центру.
Міська рада бойкотує це питання, вважає директор департаменту з питань нафтового комплексу, промисловості, екології та природних ресурсів ОДА Ігор Піддубний. Державна екоінспекція може провести дослідження грунтів і накласти санкції за забруднення землі та ґрунтових вод. Проте проблеми це не вирішить.
Представник міської ради Юрій Кропивка погодився, що проблема існує, вона серйозна, і її потрібно вирішувати прозоро й відповідно до закону. Міська рада відкрита до співпраці, готова розглядати пропозиції, зазначив він. Депутат обласної ради, голова профільної постійної комісії Степан Бульба переконаний у необхідності виконання обласної Програми поводження з твердими побутовими відходами на 2012–2018 роки, зокрема будівництва на території області сортувальних станцій, сміттєпереробних заводів тощо.
На зібранні прийняті рішення створити робочу групу з вирішення проблем переробки відходів, контролюючим органам вивчити законність роботи “працівників” звалища, Полтавській міській та Полтавській районній радам завершити документальне оформлення земельної ділянки для будівництва сміттєпереробного заводу; провести громадські слухання з цих проблем.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]