- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

На березі Голубихи, у Вишняках…

Традиційно сонячними червневими днями у мальовничому куточку Хорольського району, на березі річки Голубиха, у селі Вишняки, проводиться регіональний фольклорний фестиваль “Барви Хорольщини”. Цього року свято відбулося вже увосьме. Найкращі виконавці українського фольклору та самодіяльні колективи району й області, яких налічувалося близько тридцяти, зібрали не одну сотню глядачів і поціновувачів народного мистецтва.
Учасниками дійства стали фольклорні ансамблі, самодіяльні колективи, троїсті музики, гармоністи Хорольського, Великобагачанського, Семенівського районів. Також на святкування зібралася плеяда народних умільців декоративно-прикладного мистецтва. Майстри оформили виставки, на яких представили вишиті картини, рушники, вироби з бісеру й багато інших творів.
Святкування розпочалося композицією “Завітайте в Хорольський наш край, де смачний запашний коровай”. Дівчата в українському вбранні винесли на авансцену коровай і пригостили глядачів.
Із вітальним словом до учасників і гостей свята звернулися голова районної ради Юлія Бойко, заступник голови райдержадміністрації Ірина Штейнберг.
Традиційним конкурсом фестивалю є “Кращий вареник”, під час якого вправні й талановиті господині демонстрували свої кулінарні вміння. А одна з господинь навіть почастувала гостей гречаниками! Найбільшу увагу глядачів привернули “кум” і “кума” з величезною макітрою, повною вареників. “Куми” жартували і розважали громаду.
Фольклорні колективи демонстрували свої таланти – танцювали, співали, грали на музичних інструментах. Інші, готуючись до виходу на сцену, підтримували виступаючих танцями, підбадьорливими вигуками. Дійство іноді нагадувало святкування весілля на селі. Глядачі мали змогу подивитися на давній традиційний обряд “Дівич-вечір”.
По закінченні свята завідуюча відділом культури, туризму та архівної справи райдержадміністрації Ірина Гунько вручила всім учасникам дійства дипломи та подарунки.

Аліна МАКОВКА
студентка Полтавського національного
педагогічного університету імені
В.Г. Короленка

Print Friendly, PDF & Email [1]