- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Збережемо родючість українських земель

17 червня 1994 року була прийнята Конвенція ООН про боротьбу з опустелюванням, до якої Україна приєдналася в 2002 році згідно з відповідним Законом України. Цей день міжнародна спільнота відзначає як Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами.
Опустелювання – це деградація засушливих ґрунтів, внаслідок чого гинуть родючі землі, пасовища та ліси. На сьогодні воно є однією з найглобальніших економічних проблем світу в цілому та України зокрема. Причинами жахливої деградації земель є надмірна і неправильна експлуатація ґрунтів, нераціональна вирубка лісів, інші фактори. Від неї тією чи іншою мірою страждає 70 відсотків засушливих територій в усьому світі.
Пунктом 82 Національного плану дій з охорони навколишнього природного середовища України на 2011 – 2015 роки, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України, передбачена розробка проекту Концепції Державної цільової програми боротьби з опустелюванням та деградацією земель (спрямованої на виконання положень Конвенції).
Помірні кліматичні умови у поєднанні з материнськими породами та рівнинним рельєфом сприяли утворенню родючих чорноземних ґрунтів на території Полтавської області. За показником вмісту гумусу наші ґрунти займають пріоритетне місце серед інших регіонів України.
Із загальної площі Полтавщини (2875 тисяч гектарів) сільськогосподарські угіддя складають 75,4 відсотка. В цілому область має значний агроресурсний потенціал. Втім останні 50 років у грунтах Полтавщини відбувається нестримне зменшення вмісту гумусу.
Серед основних чинників негативного впливу на земельні ресурси сільськогосподарського виробництва – значна розораність земель; порушення і недотримування сівозмін; застосування важкої техніки; недостатність внесення органічних та мінеральних добрив; надмірна насиченість структури посівних площ технічними культурами і, особливо, соняшником; зупинка будівництва протиерозійних гідротехнічних споруд.
Розораність земель в Україні є найвищою в Європі. Більше чверті ріллі на континенті припадає на Україну, тоді як частка її території менше 6 відсотків. У Полтавській області розорано 61,6 відсотка території – більше, ніж в середньому по Україні (близько 60 відсотків). Подібне використання земельних ресурсів не відповідає вимогам раціонального природокористування.
У результаті застосування важкої техніки відбувається ущільнення ґрунту, розвиваються ерозійні процеси, надмірне використання добрив призводить до засолення ґрунтів, разом з тим з року в рік родючість зменшується. Нині великий відсоток земель знаходиться в постійній експлуатації.
Серед об’єктів промисловості найбільший негативний вплив на стан земельних угідь в області чинять підприємства нафтогазового комплексу під час будівництва та експлуатації газонафтових свердловин і трубопровідного транспорту, а також при пошкодженнях трубопроводів.
Основним напрямком із охорони земель, підвищення родючості ґрунтів і економії енергоресурсів повинні стати біологічна система землеробства, впровадження нових технологій вирощування сільськогосподарських культур, у тому числі ґрунтозахисних та енергозберігаючих, проведення робіт по вилученню з інтенсивного обробітку малопродуктивних, ерозійно небезпечних земель, впровадження ґрунтозахисної, меліоративної та агроландшафтної організації території.
Підготовлено департаментом з питань нафтогазового комплексу, промисловості, екології та природних ресурсів облдержадміністрації.

Print Friendly, PDF & Email [1]