- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Влада під контролем громади

Обрати гідного посадовця – справа нелегка, але реальна, а ось звільнити чиновника, який дискредитувався, досить складно. Тож як громадський контроль за владою зробити дієвим? Про це й говорили під час прес-конференції в ОКІА “Новини Полтавщини” координатор громадської кампанії “За відповідальну владу” Ігор Курус, координатор громадської кампанії “За відповідальну владу” в Полтавській області Олександр Мельник.
Ігор Курус презентував законопроект “Про вотум недовіри посадовим особам”. Він наголосив, що ухвалення такого закону дасть можливість громадянам реагувати на свавілля й бездіяльність депутатів, міських і сільських голів, впливати на кадрові рішення, відкликаючи посадовців і депутатів, які не виправдали народної довіри, вимагати звільнення суддів, прокурорів, посадовців органів МВС, чиєю роботою невдоволені люди. Прийнятий закон також дозволить суспільству впливати на кадрові рішення, не чекаючи чергових виборів чи нових призначень по владній вертикалі. Особливість законопроекту – запровадження механізмів відкликання депутатів, звільнення суддів та чиновників – не потребує внесення змін до Конституції України.
Роботу над документом розпочали ще в квітні 2013 року. Обговорення його відбувалося в Києві, Львові, Харкові, Дніпропетровську, Запоріжжі, Луцьку, Кременчуці, інших містах України. Принцип дії закону простий: якщо громадяни виявили ознаки бездіяльності чи порушення законодавства посадовою особою, вони створюють робочу групу мінімум із трьох осіб, обґрунтовують висунуті претензії чи звинувачення, публікують у пресі оголошення про початок збору підписів під петицією про висловлення недовіри певному чиновникові, контролюють процедуру збору підписів, щоб уникнути фальсифікації. Після накопичення належної кількості голосів подають документ до органів влади, потім вказана особа має звільнити посаду.
Для висловлення недовіри міському голові або депутату під петицією має підписатися 51 відсоток від кількості виборців, які брали участь в останніх виборах. Щоб відправити у відставку суддю, необхідно зібрати 33 відсотки голосів від загальної кількості виборців населеного пункту, в якому працює посадовець. Для звільнення прокурора, посадовця територіального органу МВС чи держслужбовця потрібно 25 відсотків голосів громадян, які зареєстровані на території відповідальності вказаних осіб. Нині щодо кількості підписів триває дискусія. Протягом місяця, зазначив Ігор Курус, розробники законопроекту врегулюють числовий показник й оприлюднять документ офіційно.
– Вивчивши досвід зарубіжних країн, зокрема США й Польщі, щодо відкликання посадовців, проконсультувавшись з експертами, ми дійшли висновку, що подібна практика може бути запроваджена й в Україні. Цей закон не руйнує систему влади, а вводить до неї відповідального й вмотивованого контролера – громаду. Якщо, на думку останньої, чиновник працює погано, то, зібравши належну кількість підписів, його можна позбавити посади. Щоби законопроект став законом, плануємо звернутися до Президента України Петра Порошенка, аби він вніс його на розгляд парламенту. Такий документ є своєрідним інструментом громадянського спокою, тому що суспільний негатив до керівництва виникає не в центрі, а накопичується на місцях, – зазначив Ігор Курус.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]