- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Працювати виключно в інтересах громади

Оскільки Семенівський район вважається депресивним і дотаційним, новопризначена виконавча влада вирішила розрубати цей “гордіїв вузол” проблем і розпочати життя за тими новими демократичними принципами, за які люди виходили кілька місяців тому на Майдани та брали участь у Революції Гідності. Про це під час прес-конференції в ОКІА “Новини Полтавщини” розповіли перший заступник голови Семенівської райдержадміністрації Світлана Лишко та радник голови райдержадміністрації Євген Янкевич. Роботу в районі розпочали із реалізації об’єднавчої мети, порозумілися із районною, селищною радами, правоохоронцями, громадою. А відтак розв’язання нагальних проблем райцентру та сіл вирішили проводити спільно з територіальними громадами. “Ми вважаємо, що реалізація того чи іншого соціального проекту для громади має складатися із зусиль влади, самих людей і бізнесу, – зазначила Світлана Лишко. – Тому нині у кожній сільраді ми складаємо угоди про соціальне партнерство. Громада на спільному зібранні визначає завдання, які треба вирішити в першу чергу, створює благодійний фонд, і кожний, у тому числі й місцевий бізнес, робить свої фінансові внески для реалізації поставлених завдань. Фонд працює абсолютно прозоро, кожний може перевірити, куди потрачені його кошти. Ми вважаємо, що таким чином стимулюватимемо і самих людей для створення умов щодо розвитку своїх територій, і спонсорів – для реалізації планів своєї ж громади”.
Водночас, за словами організаторів прес-конференції, нова семенівська влада зіштовхнулася з проблемою неможливості доносити до громади свої програмні засади і бачення вирішення проблем району. Адже місцева преса та радіомовлення, що раніше мали статус комунальних, акціонувалися, і тепер розміщення матеріалів органів місцевої влади, вочевидь виконуючи програму своїх господарів, пропонують виключно на комерційній основі. Керівництво району вважає це неправильним, а відтак ініціює створення нового друкованого видання спільної власності територіальних громад. Засновником нової районної газети виступатимуть Семенівська райдержадміністрація, районна рада та Семенівська селищна рада.
Тут також планують у приміщенні центральної районної лікарні облаштувати спеціальну скриньку для звернень громадян до голови райдержадміністрації. Біля неї працюватимуть волонтери, які допомагатимуть мешканцям району оформити належним чином ці звернення. Адже, говорить Світлана Лишко, справді не кожен може потрапити на прийом до керівництва району. А ці звернення обов’язково знайдуть свого адресата.
Втім, за словами Євгена Янкевича, ініціативи прозорої, чесної, відкритої діяльності новопризначеної районної виконавчої влади швидше мають спротив, а не підтримку в її структурних підрозділах. Коли кожному відділу райдержадміністрації було запропоновано розробити перспективний план діяльності з переліком необхідних для вирішення проблем і їх кошторисом, лише 25 відсотків районних чиновників відреагували на це. Решта або ж не хочуть працювати по-новому, переслідуючи старі принципи бездіяльності та безініціативності, або ж не вміють і при цьому вчитися не хочуть. Намагаючись викорінити старі неефективні методи управлінської робити, відкриваючи при цьому корупційні порушення, нове керівництво стало отримувати телефонні дзвінки з попередженнями і навіть погрозами, наголосив радник голови райдержадміністрації Євген Янкевич.
“Ми прагнемо і все для цього робитимемо, – підкреслив він, – щоб Семенівський район став пілотним проектом, де державна машина працюватиме не для задоволення власних амбіцій, а повернеться на службу громади і в інтересах громади. У нас для цього підібралася згуртована, я вважаю, ідейна команда. І ми зробимо цей управлінський прорив”.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]