- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Петро ВОРОНА: “Нині необхідні консолідація сил, об’єднання суспільства”

Із нагоди першої стоденки перебування на посаді голова обласної ради Петро Ворона провів прес-конференцію для представників ЗМІ. Він розповів про те, що зробив за період з 24 лютого, коли на позачерговій сесії йому довірили очолити обласний представницький орган.

– Час зараз нелегкий, потребує консолідації сил, не роз’єднання, а об’єднання суспільства, – наголосив Петро Ворона.
Він поінформував журналістів про основні напрямки роботи обласної ради. Так, виборний орган працював над виконанням ініціатив громадськості. Публічно затверджено Положення про Громадську раду при обласній раді, проект якого був запропонований ініціативною групою громадських активістів. Створено Громадську раду при облраді – таким чином виконано рішення сесії обласної ради “Про забезпечення реалізації ініціатив громадськості”.
Нині цей дорадчий орган бере активну участь у всіх заходах, які проводить обласна рада, допомагає депутатам. Керівники обласної ради зустрічалися з представниками різних громадських осередків, зокрема чорнобильських, спортивних, обласного Товариства політичних в’язнів і репресованих та інших. Для виконання ініціатив громадськості розпорядженням голови обласної ради створена депутатська робоча група з протидії корупції, щотижня на сайті обласної ради розміщується звіт про напрямки та обсяги використання бюджетних коштів.
Значна увага приділяється зверненням громадян, наголосив Петро Ворона. На офіційних особистих прийомах у нього, як очільника обласної ради, побувало понад 200 громадян. Виїзні особисті прийоми проводилися в 11 районах, містах Комсомольську і Кременчуці. Обласна рада вже отримала 297 письмових звернень від жителів Полтавщини, тоді як за весь минулий рік – 207. Загалом за усіма формами комунікацій надійшло 523 звернення, найбільше – з питань соціального захисту, забезпечення законності, житлових, земельних, комунальних. Позитивно вирішено 38 питань, 272 заявникам надані консультації, 25 звернень надіслані за належністю, ще 187 – у роботі.
З початку року депутатами обласної ради надано допомогу 835 громадянам на загальну суму понад 920 тисяч гривень. З них 435 тисяч гривень – мобілізованим до батальйону територіальної оборони Полтавщини. Взагалі створення такого підрозділу і пов’язану з цим роботу Петро Ворона назвав одним із головних питань для себе й інших керівників обласної влади. Зокрема скоординовані дії з силовими структурами, громадськими активістами, діє штаб тероборони, здійснюється робота з матеріально-технічного, речового забезпечення нового батальйону. Жодні підприємство, установа, депутат, до яких зверталися з цього приводу, не відмовили. Збори трудового колективу Полтавської обласної ради прийняли рішення долучитися до акції «Підтримай Українську армію» і перерахувати одноденний заробіток на забезпечення Збройних сил у сумі понад 6200 гривень.
Говорячи про стан справ в агропромисловому комплексі, голова обласної ради підкреслив, що недосконалість регулювання правового поля у земельному, податковому, природоохоронному законодавстві стосовно державної реєстрації права оренди земельних часток (паїв), які використовують сільгосппідприємства, набуття права користування невитребуваними паями тощо зумовлюють значні штрафні санкції. Це дестабілізувало проведення весняно-польових робіт і могло призвести до спаду аграрного виробництва. Тому обласна рада, облдержадміністрація і контролюючі служби уклали Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю за рекомендацією постійної комісії облради з питань аграрної політики та земельних відносин. До законодавчого врегулювання названих питань органам державного нагляду та контролю рекомендується не проводити перевірки і не накладати штрафи на сільгоспвиробників. Також обласна влада звернулася до Верховної Ради, Кабінету Міністрів України з пропозиціями законодавчого узгодження цих проблем. Подібний Меморандум укладено між контролюючими органами, владою області та промисловими підприємствами, який обмежує проведення перевірок останніх.
На прес-конференції також зазначалося, що за звітний період пройшла одна сесія обласної ради, депутати розглянули 44 питання. В обласній раді створено міжфракційну депутатську групу “Народна Рада” у складі 33 депутатів, депутатські групи “Полтавщина” та “Промисловці Полтавщини”. На черговій сесії обласної ради планується оприлюднити повідомлення про створення ще однієї групи – “Єдність”.
Значне місце обласна рада та її керівництво приділяють співпраці з районами. Двічі збиралася Координаційна рада з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради, до складу якої входять керівники обласної, районних рад, мери міст. Обговорили зокрема взаємодію самоврядних органів і силових структур області, розвиток територій.
Петро Ворона розповів про робочі поїздки до більшості районів області й зазначив, що до кінця поточного місяця планує об’їхати всі, щоб узяти участь у сесіях райрад, познайомитися з керівниками, провідними фахівцями, обговорити проблеми соціально-економічного розвитку. Відвідав він ряд об’єктів обласної комунальної власності різних галузей – медицини, культури, освіти, соцзахисту. Як правило, без попередження, щоб бачити об’єктивний стан речей. Звільнено 2 керівників, є пропозиції з об’єднання або ліквідації деяких структур.
Триває проведення обласного конкурсу проектів розвитку територіальних громад. З огляду на очікувану реформу самоврядування, територіальної організації влади проводилося навчання для представників місцевого самоврядування, держслужбовців, громадськості, журналістів, а також семінари і фахові майстерні для керівників територіальних громад, насамперед – новообраних голів районних рад.
Обласна рада, за словами Петра Ворони, розраховує на дієву співпрацю з народними депутатами України від Полтавщини. За ініціативою обласної ради відбулася зустріч її керівництва з групою парламентарів, які представляють нашу область у Верховній Раді: Валерієм Головком, Юрієм Бубликом, Сергієм Гордієнком, Тарасом Кутовим, Олексієм Лелюком, Юрієм Шаповалом, Костянтином Жеваго. Зокрема домовлено, що всі пропозиції з Полтавщини народні депутати отримуватимуть на електрону пошту і відстоюватимуть інтереси регіону.
Петро Ворона зупинився на інших питаннях, зокрема розвитку нафтогазового комплексу, в цьому напрямку робоча група нині розробляє механізм відкритого, гласного, без тіньових схем залучення коштів нафтогазових добувних підприємств на соціальний розвиток територій, ішлося й про проблеми полтавського сміттєзвалища.
Стосунки з ОДА Петро Ворона назвав партнерськими. Відповідаючи на запитання журналістів, відзначив: не впевнений у тому, що реформа місцевого самоврядування пройде спокійно, у ній не зацікавлені самі працівники сільських і районних рад, які втратять робочі місця. Реформа залишить найбільш фахових працівників самоврядування, але й інші знайдуть роботу, підкреслив голова облради. Обласна і районні ради вже готові створити свої виконавчі комітети, фахівці для цього є.
Наостанок Петро Ворона запевнив, що обласна рада і її керівництво залишаються відкритими для засобів масової інформації.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]