- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Реформи з децентралізації влади: ініціативи й реалії

У Полтаві пройшов семінар для представників органів місцевого самоврядування Полтавської, Сумської та Харківської областей на тему децентралізації влади, організований швейцарсько-українським проектом “Підтримка децентралізації в Україні” DESPRO завдяки сприянню обласної ради. У вітальному слові голова обласної ради Петро Ворона зазначив важливість цієї теми, необхідність проведення реформи місцевого самоврядування, децентралізації влади, а також широкого обговорення того, що нині пропонується в даній сфері.
Учасників тренінгу привітала керівник проекту Оксана Гарнець, котра зазначила, що на зустріч залучили провідних експертів-розробників реформи. Голова Асоціації малих міст, віце-президент Асоціації міст України, міський голова Українки Київської області Павло Козирєв підкреслив, що пропонована реформа дає владу громадам, а кожна людина живе в громаді.
Про реформу місцевого самоврядування та територіальної організації влади поінформував радник віце-прем’єр-міністра регіонального розвитку України, директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук. Йшлося про зміст та етапи реформування, повноваження і ресурси місцевих рад, зміни адміністративно-територіального устрою країни. Наголошувалося, що суть децентралізації влади – максимально передати на місця повноваження й фінансові інструменти для їх виконання.
Приміром, висловлювалися такі аргументи: є в країні громади, сільради, де мешкає 600 жителів, і такі, де 3 тисячі людей. Можливості у них різні, а штати й зарплати – однакові. Якщо ж кілька сіл об’єднаються в громаду, де живе 5 тисяч людей, то буде акумулюватися більше коштів, бо там більше працюючих, а отже, – й надходжень від податків. І вже така громада зможе відремонтувати, приміром, дорогу. Раціональне зерно в цьому є, погоджувалися присутні, й зміни потрібні. Та аудиторія переважно не сприймала того, що Концепція реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні залишає три основних рівні – громада, район і область, але з 25 районів на Полтавщині пропонується залишити лише чотири, навколо найбільших міст, а громад у кожному районі – по 2–3. Тобто планується сільради ліквідувати, “посадити” в селах старост з невідомим статусом і незрозумілими функціями. Хіба послуги наблизяться до населення, якщо з Новосанжарського району в установи потрібно буде їздити в Кременчук за 70 кілометрів? Експерти стверджують, що їздити буде не потрібно, навпаки, в містечку-центрі громади можна буде і довідки отримати, і пенсійні справи вирішити, і заяву в міліцію написати, і до ветконтролю звернутися, тобто всі служби, що обслуговують людей, стануть ближчими. Та це на словах, наголошували учасники зібрання, а насправді, якщо працівниця в такому філіалі чогось не знатиме, доведеться бабусі їхати в дальнє місто, витрачаючи цілий день, а то й не один.
Щоб староста села сам возив папери земляків по інстанціях у районі, на нього потрібно оформити довіреність. А це також час, кошти, необхідність поїздок до нотаріуса. У разі об’єднання приміських сіл з міською громадою їхні мешканці втрачають пільги сільської місцевості. Про це зокрема говорила сільський голова Омельника Кременчуцького району, голова регіонального відділення Асоціації сільських та селищних рад Олександра Шереметьєва. Реформа провалиться, якщо почати укрупнювати сільради, люди цього не приймуть, переконаний селищний голова Нових Санжар Андрій Река.
В обговоренні також брали слово міський голова Кобеляк Олександр Ісип, Лучанський сільський голова Лохвицького району Анатолій Лук’янов, Чутівський сільський голова Оржицького району Мирослав Боговик, Зачепилівський сільський голова Новосанжарського району Михайло Заріцький та інші. Думки були різні. Промовці зокрема обурювалися тим, що їм “спускають” перекроєні карти районів, але ніхто цього не обговорював, не вирішував. Реформування потрібне, але у нинішньому вигляді воно недоопрацьоване – такий висновок можна було зробити з виступів.
Учасники тренінгу отримали тематичну літературу, практичні посібники з планування розвитку територій, бюджетних питань, переглянули відеоматеріали. Очікувані результати реформи представив директор Інституту територіального розвитку Юрій Ганнущак. Він зазначив: виступи свідчать про те, що з людьми на місцях треба радитися, пояснювати всі ризики і переваги. У результаті реформи не закриється жодна бюджетна установа, а територіальні громади будуть забезпечені ресурсами.
Завершив зустріч виступ експерта швейцарсько-українського проекту DESPRO Ігоря Абрам’юка про реальну участь громадян в управлінні територіями.
***
Подібний тренінг – “Реформи з децентралізації в медіа” – ці ж організатори провели і для представників ЗМІ трьох вищеназваних областей. Модератором став відомий журналіст, ведучий політичного ток-шоу “Свобода слова” на каналі ICTV Андрій Куликов. Він підкреслив зв’язок між простими громадянами й самоврядними органами і роль ЗМІ, котрі можуть цікаво розповісти про те, чим самоврядування може реально допомогти людям. Учасникам зібрання побажав плідної роботи на семінарі голова обласної ради Петро Ворона. Анатолій Ткачук розповів про запропоновану реформу і її висвітлення. Запитання стосувалися актуальних тем, приміром, де працюватимуть вивільнені досвідчені працівники в разі ліквідації районних установ; чи на часі взагалі укрупнення районів, наскільки це обґрунтовано; чи врахували автори концепції досвід попередніх територіальних змін… Прозвучала відповідь, що колишні райцентри стануть центрами громад.
Для журналістів була передбачена практична частина семінару – прес-конференція з міським головою міста Українки Київської області Павлом Козирєвим. Він підкреслив, що 23 роки країна трималася на самоврядуванні. Місто районного значення, не маючи статусу райцентру, вже багато робить для себе, зокрема для розвитку місцевої громади, міськрада є засновником комунальних газети, радіо і телебачення, діють кол-центр, цілодобовий телефон, за яким мешканці можуть звернутися з проблемами, а згодом оператор телефонує заявнику й запитує, чи задоволений він вирішенням питання. Поки заявник не підтвердить, що все вирішене, проблему з контролю не знімають. Міський голова переконаний, що реформа необхідна, вона дасть можливість і кошти для вирішення повсякденних справ.
Майстерня для журналістів також включала конкретні поради щодо роботи ЗМІ з органами місцевого самоврядування, моделювання різних ситуацій тощо.
***
У Полтавському юридичному інституті Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого відбувся дводенний тренінг у сфері місцевого самоврядування в рамках реалізації проекту “Польський досвід системних змін. Практичні імплікації для України”. Провели його представники Фундації менеджерських ініціатив з міста Любліна завдяки сприянню Полтавської обласної ради. У тренінгу взяли участь працівники міських рад, структурних підрозділів облдержадміністрації та обласної ради, представники громадськості.
Учасників навчань привітали голова обласної ради, доктор наук із державного управління Петро Ворона, його перший заступник Володимир Марченко, засновник і голова правління Фундації менеджерських ініціатив та голова Програмної ради Центру східних компетенцій Павел Прокоп. Голова обласної ради зокрема зазначив, що проведені у Польщі реформи дозволили сформувати громадянське суспільство, активізувати громади у питаннях розвитку територій, наблизити владу до людей, а людей – до влади. Відтак, у реформуванні місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні доцільно використати досвід польських, а також французьких колег. Разом із тим не можна зволікати з проведенням реформ, децентралізацією влади в Україні. Реальна влада на місцях забезпечить стабільний соціально-економічний розвиток як регіонів, так і держави.
Програма тренінгу передбачала поглиблену діагностику організаційних елементів у функціонуванні виконавчих органів міських рад: аналіз сфер, яким приділяється недостатня увага і які вимагають перетворень, дублювання роботи, обслуговування мешканців, обігу інформації тощо. За допомогою тренерів учасники навчань спробували створити оптимальні моделі управління муніципалітетом, у яких врахували сучасні стандарти самоврядування та існуюче законодавче поле. Пройшли також дискусії, поєднані з плануванням потенційних сценаріїв розвитку, використанням сучасних знань з розбудови самоврядування в Європі, його функціонування в Україні.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”
Прес-служба обласної ради

Print Friendly, PDF & Email [1]