- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Ліси, земельні паї і податки

Під головуванням Валерія Капленка відбулося засідання постійної комісії з питань аграрної політики та земельних відносин. У її роботі взяли участь заступник голови обласної ради Володимир Микійчук, директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов, профільні фахівці, представники Громадських рад при обласній раді та ОДА.
На початку засідання його учасники хвилиною мовчання вшанували пам’ять голови комісії, знаного аграрія Володимира Несена, який передчасно пішов із життя.
У порядку контролю депутати розглянули виконання обласної цільової Програми комплексного розвитку лісового господарства «Ліси Полтавщини до 2015 року» за підсумками 2013 року. Як поінформував перший заступник начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Олексій Тенянко, в області налічується 282,5 тисячі гектарів земель лісового фонду, в тому числі 270,7 тисячі гектарів лісових ділянок. Середній вік насаджень – 59 років. Обслуговують лісове господарство 7 держлісгоспів, понад 1,4 тисячі працівників. За підсумками 2013 року площа суцільних зрубів становить 1408 гектарів, тоді як площа відтворення лісу – 2365 гектарів. На виконання Програми комплексного розвитку лісового господарства торік заготовлено понад 54 тонни лісового насіння, насаджено 1026 гектарів нових лісів, проведено заходи по боротьбі з шкідниками тощо.
У ході обговорення депутати висловили стурбованість випадками несанкціонованої вирубки лісу. Так, Володимир Микійчук звернув увагу на посилення контролю за рубкою, формуванням та оздоровленням лісів, неприпустимість вивезення лісової сировини з області. Депутат Василь Стасовський навів факти порушення природоохоронного законодавства у Чорнухинському районі однією із дніпропетровських фірм, коли внаслідок протиправних дій було завдано суттєвих збитків державному лісовому фонду. З приводу цих фактів вирішили направити відповідне звернення від комісії до прокуратури Полтавської області.
Інформацію обласного управління лісового та мисливського господарства комісія взяла до відома. На пропозицію Валерія Капленка комісія рекомендувала управлінню підготувати та подати в обласну раду відомості про обсяги посадженого на території області лісу за останні 5 років, перелік підприємств, які посадили ліс.
Обговорили на комісії й стан виплати орендної плати за використання земель власникам земельних часток (паїв) за підсумками 2013 року. За даними департаменту агропромрозвитку ОДА, розмір орендної плати за користування земельними частками (паями) по сільськогосподарських підприємствах області в середньому становить 4,8 процента вартості землі. Власники паїв отримали у минулому році 746,7 мільйона гривень готівкою, 282,7 мільйона – зерном, 75,6 мільйона – іншою сільгосппродукцією, 17,4 мільйона гривень – послугами.
Депутат Олександр Коваленко висловив критичні зауваження стосовно недосконалості законодавства, внаслідок чого орендарі – сільгосппідприємства та фермери – поставлені у нерівні умови щодо сплати податків. Це створює передумови для недобросовісної конкуренції з боку фермерів, які, сплачуючи незначні суми податків, свідомо підвищують вартість земельних часток (паїв), заохочуючи таким чином орендодавців до співпраці. Внесення відповідних змін у законодавство, на переконання депутатів-аграріїв, не лише відновить соціальну справедливість, а й значно збільшить надходження до бюджетів.
Відтак після дискусії, у якій взяли участь депутати Валерій Капленко, Віктор Кордубан, Василь Стасовський, Олександр Коваленко, Михайло Харченко, комісія вирішила рекомендувати облдержадміністрації провести колегію, на якій розглянути питання про сплату податків сільгосппідприємствами та фермерськими господарствами. Інформацію, яка стане предметом обговорення на колегії, на думку депутатів, потрібно оприлюднити у ЗМІ.
Також у ході засідання комісія підтримала пропозицію департаменту агропромрозвитку ОДА про фінансування обласної програми розвитку тваринництва на період 2011–2015 років. Зокрема департаменту фінансів ОДА рекомендовано виділити 300 тисяч гривень на підтримку обслуговуючих кооперативів.

Прес-служба обласної ради

Print Friendly, PDF & Email [1]