- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Велоспорт єднає й загартовує

Велодень – щорічне свято спілкування і змагання велосипедистів – започаткований у Києві 10 років тому. Згодом акція стала всеукраїнською, потім – міжнародною, до велодня приєдналися міста Білорусі й Росії. У Полтаві свято велоспорту стало традиційним. І цього року на двоколісних машинах вулицями обласного центру від Корпусного парку по транспортному “кільцю” до дендропарку одночасно проїхали сотні людей.
За словами організаторів, – а серед них – спортивна громадськість, спортивні організації, – мета дійства полягає у популяризації велосипедного руху, пропаганді активного та здорового способу життя, розширенні знань з правил дорожнього руху, створення цивілізованих умов для велосипедистів у містах України.
– Ми йдемо в Європу, там дуже розвинена їзда на велосипеді, бо автомобілі загазовують повітря. Зараз і в Україні багато хто пересідає на цей транспорт. Сьогоднішню акцію організовує громадськість, щоб показати, що велоспорту, інфраструктурі приділяється неналежна увага. Немає ні велосипедних доріжок, ні стоянок для велосипедів. Будемо думати, як все це зробити, органи місцевого самоврядування мають у цьому допомогти, – сказав учасник велодня, заступник голови – керівник апарату ОДА Роман Чабановський.
– У велодні беру участь звідтоді, як його почали проводити у Полтаві, тобто 10-й раз. Сьогодні це – свято для багатьох полтавців. Велоінфраструктура у місті бажає бути кращою, робитимемо певні кроки для того, щоб вирішити цю проблему, – наголосила секретар Полтавської міської ради Оксана Деркач.
Голова правління ГО “ВелоПолтава” Валерій Нурумов відзначив, що нинішній велодень зібрав набагато більше учасників, ніж попередні подібні акції. Тільки з Харкова і районів Полтавщини прибули майже сто людей.
У дендропарку пройшли змагання з крос-кантрі “Полтавська битва-2014”. Серед найбільш досвідчених спортсменів переможцями стали: Сергій Симоненко (Харків), Дмитро Мартинюк (Кривий Ріг), Євген Закора (Дніпропетровськ). Серед любителів – Дмитро Мажар (Суми), Юрій Токар (Полтава), Володимир Ковальов (Харків). У юніорів до трійки лідерів увійшли полтавці Іван Семеняка, Денис Триньов, Олександр Борисенко. У жінок перемогли Анна Батурина, Тетяна Мишевська з Харкова і полтавка Катерина Буракова.
Під час велодня були також любительська фотовиставка, змагання з перетягування канату на велосипедах, волейбольний турнір, дитяча гонка, екскурсії, презентація проекту “Доступний велотуризм” і багато іншого, цікавого для людей, котрі дружать з велосипедом.

Валентина ПЕТРЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]