- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Тільки міць, єдність та стремління до свободи

Від середини травня в Полтаві відбувалися заходи, присвячені 135-річчю нашого видатного земляка, одного з найпереконаніших і найпослідовніших патріотів України, державного й політичного діяча, Голови Директорії та Головного отамана військ УНР Симона Васильовича Петлюри. Найнасиченішою урочистими подіями була минула п’ятниця. У ході численних зібрань керівники області, представники громадських організацій, інтелігенції, духовенства, студентської молоді нагадали широкому загалу найяскравіші віхи життя героя, вшанували його пам’ять покладанням квітів та палкими промовами.
Особливістю усіх заходів були висловлювані людьми різних поколінь переконання про те, що тільки таким подвижництвом в ім’я України, зразком якого є Симон Петлюра, наша нація і її справжні провідники зможуть дати належну відсіч російським агресорам.
На презентацію веб-сайту “Симон Васильович Петлюра. Життя отамана, біографія, факти, спогади, документи та багато іншого” (petlura.poltava.ua) до Полтавського краєзнавчого музею ім. В. Кричевського завітала переважно молодь. Прикметно, що розробниками сайта також є молоді люди – Олексій Логвинов та Сергій Соловей. Перший із товаришів займався безпосередньо змістовним наповненням сайта, інший опікувався технічним забезпеченням. Їхня “петлюріана” в мережі Інтернет – зовсім не нашвидкуруч втілена перед’ювілейна ідея. Насправді перше народження сайта було відповіддю молодих патріотів на ганебну історію майже семирічної давності, коли міські комунальні служби в Полтаві незаконно демонтували пам’ятний знак Симонові Петлюрі, на місці якого згодом планувалося встановити пам’ятник видатному земляку.
– Ми тоді були дуже обурені, отож, намагаючись показати незнищенність пам’яті про героїв, узялися за створення інтернет-ресурсу, яким би користувалися люди в усьому світі, – розповів керівник громадського комітету з увічнення пам’яті Симона Петлюри Олексій Логвинов.
Він, до речі, був активним учасником Революції гідності й постраждав під час трагічних лютневих подій у Києві. На жаль, упродовж останніх років, коли в країні панувала відверто антиукраїнська ідеологія, сайт не поповнювався новою інформацією і залишався фактично в “законсервованому” стані. Нині повноцінну роботу сайта відновлено, й до раніше накопичених статей, досліджень, світлин активно додаються матеріали науково-публіцистичних збірок “Полтавська петлюріана”. Є чимало й інших цікавих планів щодо розширення та розвитку ресурсу.
Презентацію веб-сайту в краєзнавчому музеї вів директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Олег Пустовгар. Він наголосив на тому, що сайт є єдиним в Україні тематичним інтернет-ресурсом про Петлюру, до того ж створеним за громадською ініціативою, на яку не витрачено жодної гривні бюджетних коштів. Олег Пустовгар повідомив також, що є чіткі плани з перейменування в обласному центрі вулиці Артема на вулицю Симона Петлюри. Він визнав, що жодних ілюзій щодо швидкої реалізації такої ідеї сьогодні немає, утім порушувати це питання конче потрібно, так само, як і працювати над формуванням громадської думки про встановлення у Полтаві пам’ятників Петлюрі та Мазепі.
Учасників та гостей презентації привітали заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Роман Чабановський та заступник голови обласної ради Володимир Микійчук. Вони говорили, що нарешті минув той час, коли влада не хотіла помічати становлення національної самосвідомості й змушувала українство жити міфами попередньої доби.
Актуальними роздумами та особистими спогадами про переслідування тих, хто відважився на вшанування пам’яті Симона Петлюри в Полтаві в радянські роки, поділився народний депутат ІІІ–VІ скликань, голова обласної організації Всеукраїнського товариства “Просвіта” ім. Т. Г. Шевченка Микола Кульчинський. Він розповів, що в 1989 році з нагоди чергової річниці від дня народження Симона Петлюри прийшов із товаришами до пам’ятника Тарасу Шевченку в Полтаві. Таємно був поміж патріотів і священик, який відслужив за Петлюрою панахиду. На учасників заходу напала міліція, людей били й кидали в автозаки. Перші Петлюрівські читання в Полтаві вдалося провести вже в часи незалежності України, в 1992 році. До речі, чергове зібрання науковців-патріотів у нашому обласному центрі заплановане на вересень.
Про фатальну долю присвячених національно-визвольним змаганням документів розповіла на презентації директор Полтавського краєзнавчого музею Катерина Фесик. У 1930-х вони були вилучені з музею й передані до спецфондів Києва та Москви. Де перебувають нині – невідомо. Катерина Фесик докладно зупинилася на тій велетенській роботі, яку провели музейники при підтримці істориків з української діаспори та приватних музеїв, щоб зібрати матеріали про нашого видатного земляка. Серед численних документів-копій є і найцінніший експонат – той, що написаний Симоном Петлюрою власноручно. Зберігається у музеї також копія його посмертної маски.
Після презентації учасники заходу оглянули тематичну експозицію, присвячену добі УНР.
***
DSC_0446 [1]У рамках відзначення 135-річчя Симона Петлюри в обласному центрі було заплановано ще кілька спрямованих на молодіжну аудиторію заходів. Зокрема у Полтавській державній аграрній академії студенти переглянули телепередачу “Він з когорти вождів” (ОДТРК “Лтава”). А Полтавський краєзнавчий музей запросив на тематичну екскурсію “Симон Петлюра: шлях у легенду”, а також на перегляд фільму “Симон Петлюра” із циклу документальних фільмів “Невідома Україна”, створеного Національною кінематикою України в 1994 – 1996 роках.
***
Найурочистіший захід петлюрівського дня відбувся в Полтаві біля ПДАА, на одному з корпусів якої встановлено пам’ятну дошку на знак того, що протягом 1895 – 1902 років у розташованій тут Полтавській духовній семінарії навчався майбутній славетний державний і військовий діяч Симон Васильович Петлюра.
Під час мітингу голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук наголосив на тому, що свого часу буремні події в Україні змусили Симона Петлюру перейти від соціал-демократичних поглядів до верховенства національної ідеї, якої споконвіків бояться усі імперії.
– І в сучасних умовах російської агресії ми бачимо, як стрімко змінюються наше суспільство, наша свідомість, – наголосив він. – Ще кілька років тому гасло “Слава Україні” у багатьох регіонах нашої держави сприймалося насторожено, а то й негативно. Але нині, після Революції гідності, багато людей так вітаються. Ми нарешті усвідомили, що тільки національна ідея допоможе нам побудувати по-справжньому вільну й незалежну державу.
Голова обласної ради Петро Ворона акцентував увагу на актуальних нині поглядах Симона Петлюри щодо сильної української армії, яка має захищати свій народ.
– На жаль, у результаті підривної діяльності кримінальних кланів, “сім’ї” Віктора Януковича в Україні немає сильної армії, деморалізована міліція, нашпиговані російськими агентами спецслужби. Ми повинні вслід за Петлюрою нарешті зрозуміти: якщо Україна прагне стати потужною державою, то у неї повинна бути потужна армія, і кожен чоловік має бути готовим до захисту Вітчизни, – підкреслив Петро Ворона. – Сьогодні, як ніколи, актуальні наступні слова Симона Петлюри: “Тільки міць, єдність та тверде непохитне стремління до повної незалежності й свободи може бути нашим побратимом”.
Із палкими промовами до громади звернулися також народний депутат України Юрій Бублик та голова обласної організації Всеукраїнського товариства “Просвіта” ім. Т. Г. Шевченка Микола Кульчинський. Вони знову нагадали, що Російська імперія в усі часи винищувала найкращих синів і дочок України. Так загинув у 1926 році від руки більшовицького агента в Парижі й Симон Петлюра. Доцент кафедри фінансів ПДАА Лариса Некрасенко розповіла про дружні зв’язки навчального закладу з Українською бібліотекою імені Симона Петлюри в столиці Франції, а також зачитала надіслане полтавцям вітання з нагоди 135-річчя видатного діяча.
На завершення мітингу його учасники поклали квіти до меморіальної дошки на честь Симона Петлюри.
***
Увечері полтавці зібралися на Театральній площі, щоб разом відзначити поки що не встановлений на державному рівні День героїв. Це свято пам’яті борців за волю України, серед яких тепер і незабутні Герої Небесної Сотні та українські вояки, які віддали життя у боях із ворогом на Сході України.
Для гостей дійства співали українські рок-колективи, зокрема столичний гурт “Рутенія”, який під час Революції гідності виступав на Євромайдані.

Вікторія КОРНЄВА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [2]