- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Запитували? — Відповідаємо

“У зв’язку з мобілізацією уряд оголосив про те, що військовослужбовці можуть бути звільнені від сплати відсотків за кредитами. Як це відбуватиметься?
Ігор КОРДОНЕЦЬ.
м. Хорол”.
В Управлінні Національного банку України в Полтавській області повідомили: “Кабінет Міністрів України та Генеральний штаб Збройних сил України звернулися до Національного банку України з проханням розглянути можливість отримання військовослужбовцями, які були призвані на військову службу відповідно до Указу Президента України “Про часткову мобілізацію”, допомоги в обслуговуванні кредитних зобов’язань на період оборони країни. Враховуючи те, що проходження військової служби відбувається в польових умовах, призовники не мають змоги обслуговувати кредити вчасно та в повному обсязі.
НБУ, банківські об’єднання та комерційні банки відгукнулися на це звернення і запропонували кілька можливих варіантів допомоги призовникам. А саме: компенсація відсотків за кредитами, часткове погашення відсотків, відтермінування сплати кредиту в цілому. Вид допомоги в обслуговуванні кредитних зобов’язань буде обрано для кожного окремого випадку.
Керівництво та трудовий колектив НБУ, інші представники банківської системи країни підтримали звернення керівництва держави й армії та надаватимуть допомогу в обслуговуванні кредитних зобов’язань захисникам української землі та народу”.

“У рамках часткової мобілізації мого чоловіка призвали до Збройних сил України. Нещодавно уряд звільнив мобілізованих від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Можна дізнатися про це детальніше?
Олександра КРИВОШТА.
м. Миргород”.
У повідомленні інформаційно-комунікаційного відділу головного управління Міндоходів у Полтавській області зокрема йдеться, що для фізичних осіб – підприємців, які не здійснювали господарську діяльність у період мобілізації та не одержували дохід, контролюючі органи мають підстави вважати податковий борг платника єдиного податку безнадійним, що підлягатиме списанню, якщо буде надано підтверджуючий документ із військового комісаріату, де буде зазначено період перебування на військових зборах або служби у відповідних частинах. При цьому контролюючі органи не застосовуватимуть до даної категорії платників штрафні санкції та пеню з єдиного податку на період перебування їх на військовій службі.
Крім того, фізичні особи, призвані на військову службу, які отримують грошове забезпечення, зокрема і фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (не використовують працю найманих працівників), звільняються від сплати єдиного внеску (за себе).
Умовою звільнення від сплати є нездійснення господарської діяльності у цей період, неотримання доходів та надання підтверджуючих документів із військових комісаріатів, у яких зазначається період перебування на військовій службі.

Print Friendly, PDF & Email [1]