- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Якщо виникне надзвичайна ситуація…

За ініціативОю департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації й громадського об’єднання “Єдиний Інформаційний Центр “Майдан – Полтава” в ОДА провели “круглий стіл” щодо забезпечення безпеки громадян під час виникнення надзвичайних ситуацій та інших техногенних загроз в області.
– Ситуація в країні напружена, відповідно громада має знати, як необхідно діяти в разі виникнення надзвичайної ситуації або збройного нападу. Люди часто не усвідомлюють, як поводитись за відповідних обставин. Якщо ви почули сигнал сирени або гудка – це загальнодержавний сигнал “Увага всім!”. У такому випадку треба терміново підійти до телевізора чи радіоприймача і послухати інструкції, – поінформував виконуючий обов’язки начальника обласного управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації Віктор Стеблянко.
За словами начальника управління Держслужби з надзвичайних ситуацій України в Полтавській області Романа Кириленка, нині регіон здатен протистояти всім викликам, надзвичайним ситуаціям, що виникають чи можуть виникнути на теренах краю. Проте низка захисних споруд, в яких люди мали б змогу сховатися під час надзвичайних ситуацій, знаходяться в неналежному стані. Ведеться копітка робота, щоб якнайшвидше полагодити їх. Посадовець наголосив, що надзвичайні ситуації, які виникали на Полтавщині, були ліквідовані в найкоротші терміни з найменшими збитками, також вдалося зменшити кількість загиблих внаслідок НС на 35 відсотків. Усі підрозділи УДСНС області готові до дій за призначенням, техніка справна, особовий склад переведений на посилений варіант служби.
На Полтавщині ефективно функціонують регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, відповідні служби в містах, районах, на підприємствах, в установах та організаціях. Для координації робіт із ліквідації конкретної надзвичайної ситуації та її наслідків на регіональному, місцевому й об’єктовому рівнях завчасно створюються спеціальні комісії.
Регіональною програмою запобігання виникненню надзвичайних ситуацій техногенного й природного характеру та захисту населення і територій у разі їх виникнення на 2013–2016 роки протягом вказаного періоду передбачено накопичення засобів індивідуального захисту органів дихання від бойових отруйних речовин (ЗІЗОД), забезпечення промисловими засобами захисту органів дихання від нерозпізнаних хімічних речовин непрацюючого населення, яке проживає в прогнозованій зоні хімічного забруднення, за рахунок надходжень від хімічно небезпечних об’єктів. Проте протягом 2013 року та в першому кварталі 2014-го кошти, передбачені програмою, не виділялися.
Органами виконавчої влади та місцевого самоврядування на теренах Полтавщини створено фонд захисних споруд, з якого 15 відсотків – сховища, а 85 відсотків – протирадіаційні укриття.
За підсумками комплексних перевірок захисних споруд встановлено, що 64,5 відсотка не готові до прийому громадян, 28,7 відсотка – обмежено готові й лише 6,8 відсотка захисних споруд готові до прийому цивільного населення. Причина погіршення стану утримання споруд – відсутність контролю керівниками установ та організацій за утриманням і станом готовності спецспоруд.
Учасники зібрання обмінялися думками щодо підвищення ефективності роботи профільних структур, спрямованої на захист людей у разі виникнення надзвичайних ситуацій.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]