- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Полтавщина – потужний регіон, вигідний для інвестицій

У нашій області побувала делегація Міжнародного трейд-клубу в Україні. Це п’ятий за рахунком приїзд представників даної організації на Полтавщину. Ознайомитися з потенціалом області в різних галузях і поспілкуватися з очільниками провідних підприємств краю приїхали представники 13 держав.
– Міжнародний трейд-клуб працює з 1992 року. Він об’єднує керівників та співробітників відділів із торгівельно-економічних питань майже 60 посольств іноземних держав і міжнародних організацій, акредитованих в Україні. Мета діяльності – інформування іноземних дипломатів про економічний, експортний, науково-технічний потенціал держави та її окремих регіонів, сприяти українським центральним і місцевим органам державного управління в залученні інвестицій, встановленні ділових контактів між вітчизняними й іноземними підприємцями, – наголосила президент Міжнародного трейд-клубу в Україні, керівник торгово-економічного відділу, перший секретар Посольства Словацької Республіки в Україні Соня Крайчова.
Відправним пунктом роботи делегації стала зустріч із головою облдержадміністрації Віктором Бугайчуком, головою обласної ради Петром Вороною.
– Полтавщина – потужний регіон, вигідний для інвестицій, де гармонійно поєднуються промисловий потенціал підприємств і сільськогосподарський напрямок. Ми закцентували увагу на розвитку промисловості, АПК, малого й середнього бізнесу. Сподіваємося, низка запланованих зустрічей і презентацій сприятиме підписанню контрактів, які стануть потужним поштовхом для розвитку нашої економіки, промисловості й наукового співробітництва, – наголосив Віктор Бугайчук.
Як підкреслив Петро Ворона, перш за все до такої співпраці потрібно долучатися сільським і міським територіальним громадам. Полтавщина має великі можливості для розвитку бізнесу, особливо у сферах сільського господарства, зеленого туризму. Звісно, регіонові необхідно опановувати внутрішній ринок, але потужні підприємства машинобудування й інших галузей потребують виходу за кордон.
– Ми готові до співробітництва. На сьогодні бачимо плідну співпрацю обласної ради й облдержадміністрації, між якими немає жодних протиріч, а є лиш єдина мета – зробити Полтавський край багатшим, процвітаючим і працювати разом у цьому напрямку, – наголосив Петро Ворона.
Під час офіційної зустрічі Соня Крайчова, Віктор Бугайчук і Петро Ворона підписали меморандум про співпрацю між Полтавською облдержадміністрацією, Полтавською обласною радою і Міжнародним трейд-клубом в Україні. Члени делегації ознайомилися з роботою компанії “Ді-Стар”.
Продовжили низку заходів презентація Полтавської торгово-промислової палати та двосторонні зустрічі керівників торгово-економічних відділів зарубіжних посольств і підприємців регіону. Президент Полтавської торгово-промислової палати Володимир Олійник зазначив, що Україна отримала позитивне рішення Європарламенту щодо пропозиції Європейської комісії запровадити торговельні преференції ЄС для України. Впровадження останніх уже в травні поточного року дозволить українським виробникам відчути переваги поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та ЄС і підготує належне підґрунтя для її подальшого розвитку.
За словами Соні Крайчової, Полтавщина має широке поле для співпраці – потужні нафтогазовий комплекс, галузь машинобудування, крім того, є перспективи для партнерства у сфері індустріальних парків. Ділові контакти регіону й Міжнародного трейд-клубу будуть плідно розвиватися.
***
Представники Міжнародного трейд-клубу також побували у Кременчуці, де ознайомилися із промисловим потенціалом міста. Зокрема вони відвідали ПАТ “Крюківський вагонобудівний завод”, ПП “Виробничо-торгівельна компанія “Лукас” та науково-виробничу фірму “Техвагонмаш”.
Під час прес-конференції на вагонобудівному заводі керівник Міжнародного трейд-клубу Соня Крайчова не приховувала захвату від побачених зразків пасажирського транспорту соціального призначення. А те, що над створенням останньої моделі сучасного дизель-поїзда заводчани працювали спільно з фахівцями Польщі, Німеччини та Чехії, вона вважає реальною перепусткою на європейський ринок.
У свою чергу голова правління ПАТ “КВБЗ” Євген Хворост, який супроводжував гостей, висловив сподівання, що представники Міжнародного трейд-клубу докладуть зусиль, щоб допомогти новій продукції крюківських вагонобудівників знайти шлях до споживачів інших країн світу, значно розширивши при цьому взаємовигідну співпрацю.
Під час перебування у наддніпрянському місті у приміщенні Кременчуцького відділення Полтавської торгово-промислової палати члени трейд-клубу провели двосторонні зустрічі з місцевими підприємцями. Також гостям був презентований проект створення індустріального парку “Центральний”. Наміри щодо подальшого співробітництва Кременчука з Міжнародним трейд-клубом було закріплено меморандумом.

Анна ВАСЕЦЬКА
Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]