- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Литовські акценти в енергозбереженні й розвитку малого бізнесу

Програма робочої поїздки на Полтавщину віце-посла Литовської Республіки Марюса Януконіса була насиченою. Зокрема гість відвідав Полтавський університет економіки й торгівлі, де відбулася презентація спільної литовсько-української програми, а потім побував у приміському селі Розсошенці, зокрема у тамтешній гімназії, поспілкувався із місцевими жителями.
Голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук провів ділову зустріч із литовським дипломатом. Сторони обмінялися думками стосовно розвитку малого і середнього бізнесу, що в розвинених країнах є основою економіки.
– Питома вага підприємництва такого рівня у нас становить приблизно 2–3 відсотки. Натомість у Європі, зокрема в Литві, показник сягає 40–60 відсотків. Тож нам необхідно якомога швидше здолати цю економічну прірву, – наголосив Віктор Бугайчук.
У ході зустрічі в облдержадміністрації між Щербанівським сільським головою (Полтавський район) Валерієм Петренком, представниками українського Інституту біомаси та сталого розвитку і литовської компанії AXIS був підписаний меморандум про співпрацю, зокрема в напрямку реалізації проекту реконструкції квартальної котельні на біомасі в селі Розсошенці. За словами голови ОДА Віктора Бугайчука, після оновлення котельня потужністю 8 МВт зможе опалювати весь мікрорайон. Очікується, що завдяки використанню біопалива вдасться обійтися без підвищення тарифів на теплоенергію.
Віце-посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс, підбиваючи підсумки зустрічі з українськими партнерами, зазначив, що було обрано кілька конкретних сфер, у яких заплановане розширення співпраці. Це, зокрема, біоенергетика, освіта.
– Ми знаємо також, що український бізнес активно цікавиться сертифікацією продукції для представлення її на європейських ринках. У нас є певний досвід роботи у цьому напрямку, яким ми залюбки поділимося, – наголосив литовський дипломат.

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]