- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Ловіться, браконьєри, великі й малі

З 1 квітня по 10 червня, у нерестовий період, на водоймах Полтавщини заборонено вилов риби. Проте у Сулинській затоці Дніпра рибінспектори Сулинського басейнового відділу охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства вже вилучили понад 3,5 тонни риби та більш ніж 25 кілометрів браконьєрських сіток.
Разом із начальником Сулинського басейнового відділу охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства Юрієм Антоненком та державним інспектором Сулинського басейнового відділу охорони Олександром Шевченком у рейді на території природно-заповідного фонду Кременчуцького водосховища побували і журналісти.

Чергування почалося близько двадцятої години. Сутінки. Не проходить і кількох хвилин, як рибінспектори затримують “на гарячому” перших порушників. У їхніх сітках чимало риби. Браконьєрів змушують поштучно її перерахувати. А поки ті дістають із сіток улов, інспектор повідомляє їм нові штрафи за незаконний промисел. Отож за судака відтепер доведеться сплатити 903 гривні, за сома – 752, щуку, сазана – 602, білого амура, товстолоба – 451, ляща – 301, чехоню – 241, лина – 210, плоскирку, окуня, йоржа, бичка – 141, тараню (плітку) – 150, карася – 30, рака – 45 гривень.
Після нетривалої розмови, не гаючи часу, – в нічні плавні. Там інспектори виявляють горе-рибалок. Почувши звук потужного двигуна, вони викинули сітки та намагалися сховатися…
З’ясувалося, тієї ночі патрулювала на воді не лише наша бригада. Інша група затримала ще одного порушника. Іван Васильович, як він назвався, мешкає у Погребняках Семенівського району разом із дружиною, двома дітьми і матір’ю. Хотів наловити риби для себе. У човні бачимо кілька рибин. Втім за новими штрафами чоловік “наловив” не менше, ніж на тисячу гривень. А ще позбувся човна та сітки, за яку заплатить ще 340 гривень. Тепер запевняє, що більше закон не порушуватиме.
Зранку ж рибінспектори проводили роз’яснювальну роботу з тими, хто ловить рибу вудками, закликали відпускати у воду малу здобич. І водночас шукали заздалегідь виставлені браконьєрські сітки. Вразили обсяги незаконного вилову. Не менше двохсот кілограмів різних видів риби природоохоронці витягли з виявлених безгоспних сіток.
– Отака знайдена риба, а також вилучена у браконьєрів надходить у дитячі садочки, будинки ветеранів, усе – в державу, – пояснює держінспектор Олександр Шевченко.
Зараз у Сулинській затоці Дніпра нерестяться соми, судаки, лящі, коропи, сазани, карасі, плотва. Досвідчені рибалки пригадують, як іще з десяток років тому води Кременчуцького водосховища кишіли рибою різних видів. Зараз же, говорять, її у Дніпрі дуже мало. Рибі не вистачає нерестовищ, водойми масово осушуються, заростають водоростями, спокійно жити рибі заважають не лише браконьєри, а й робота гідроелектростанцій, майже не проводиться штучне зариблення. Тож природоохоронні заходи хоч якось допомагають зберегти рибні запаси на одному з найпродуктивніших нерестовищ України.

Сергій БЛАВАЦЬКИЙ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]