- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Жалобні дзвони Чорнобиля

Мітинг-реквієм біля пам’ятного знаку жертвам Чорнобильської катастрофи в Полтаві знову змусив замислитися про незагоюваність завданої нашому народу в квітні 1986 року рани. Про втрачені життя і втрачену частину української землі – й нині квітучу, родючу, але здичавілу й отруєну радіацією. Сотні ліквідаторів аварії на ЧАЕС, переселенців із зони відчуження, керівники області, представники громадських організацій, трудових колективів, духовенства прийшли віддати данину пам’яті героям, які захистили світ від “чорнобильського вогню”.
Звертаючись до присутніх, голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук наголосив, що, на жаль, доволі нерідко через безвідповідальність невеликої групи людей доводиться жертвувати своїм життям сотням тисяч ні в чому не винних співвітчизників.
Голова обласної ради Петро Ворона нагадав, що в поетапній ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС було задіяно 250 тисяч чоловік, у роботах зі спорудження саркофага – 600 тисяч. Ще 400 тисяч людей було відселено з радіаційно забруднених населених пунктів. Площа втрачених Україною родючих грунтів дорівнює території такої європейської країни, як Данія.
Голова обласного громадського об’єднання “Фонд інвалідів Чорнобиля” Микола Дибін підкреслив, що Чорнобильська трагедія – спільний біль і українців, і росіян, і білорусів. Величезним, на його переконання, є вклад полтавців у приборкання “мирного атома”. Адже з відносно невеликої за кількістю населення області в горнило випробувань на ЧАЕС потрапило 17 тисяч наших земляків тільки “з погонами”, зокрема військових, правоохоронців, вогнеборців, всього ж посвідчення чорнобильців на Полтавщині були видані понад 33 тисячам людей.
Микола Дибін повідомив, що наразі завдяки ініціативі обласної влади виділено 200 тисяч гривень на оздоровлення чорнобильців, утім цього вистачить лише на 34 путівки до закладів санаторно-курортного лікування. Вдовам ліквідаторів до 28-ї річниці Чорнобильської трагедії виплачено по 400 гривень одноразової допомоги за рахунок коштів обласного бюджету. Центральна влада уваги до проблем чорнобильців, які за останні роки тільки накопичуються, поки що, на жаль, не виявила.
Щодо останнього, то в інтерв’ю журналістам голова обласної ради Петро Ворона погодився зі справедливістю нарікань і розповів, що надалі є намір порушувати наболілі, зокрема й законодавчі, проблеми чорнобильців у Верховній Раді України через народних депутатів від Полтавщини.
Пам’ять жертв атомного вогню на мітингу вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам’ятного знаку.

Вікторія КОРНЄВА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]