- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Передумови стабілізації економіки

Підсумки економічного і соціального розвитку та виконання бюджету області за перший квартал 2014 року, виконання Закону України «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України», хід виконання «Індикативного плану розвитку нафтогазової галузі області на 2012–2014 роки» було розглянуто на розширеному засіданні колегії облдержадміністрації, яке провів голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук. У роботі колегії взяв участь голова обласної ради Петро Ворона.
Зміна кон’юнктури на світових товарних ринках та погіршення торгівельних відносин із Російською Федерацією не дозволили досягти запланованих темпів розвитку української промисловості торік, спостерігаються зазначені тенденції і в першому кварталі цього року, зазначила директор департаменту економічного розвитку ОДА Олена Адамович:
– У промисловому комплексі області за І квартал цього року індекс промислової продукції становив 93,5 відсотка. Зростання обсягів виробництва відбулося в гірничодобувній, легкій, харчовій та хімічній промисловості, у сільському господарстві. Разом із тим скоротилося виробництво у нафтогазодобувній та нафтопереробній промисловості, металургії, машинобудуванні, будівельному комплексі. Спад виробництва на більшості провідних бюджетоутворюючих підприємств склав від 5 до 50 відсотків. Знизився й обсяг експортно-імпортних операцій. Більш упевнено почуваються підприємства, які вчасно провели диверсифікацію та переорієнтувалися на ринки південно-східної Азії, Африки, Південної Америки та Європи.
За січень-лютий 2014 року середньомісячна заробітна плата на Полтавщині становила 2881 гривню. Загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати на 1 березня 2014 року складала 19,8 мільйона гривень. Порівняно з початком цього року вона зросла на 4,9 мільйона гривень. Основна частка заборгованості припадає на підприємства промисловості та будівництва.
Виконання бюджету в цьому році відбувається в надзвичайно напруженій ситуації. Загалом прибуткову частину бюджету планується зменшити на 167 мільйонів гривень, – констатував директор департаменту фінансів ОДА Павло Кропивка. – Надходження податків і зборів до бюджетів усіх рівнів за січень– березень 2014 року становили 3,3 мільярда гривень і зменшилися у порівнянні з січнем– березнем 2013 року на 37,9 відсотка. До Державного бюджету надійшло 2,5 мільярда гривень, що на 44,5 відсотка менше, ніж за січень–березень 2013 року. Не виконано планові показники загального фонду бюджетів переважної більшості міст і районів.
Така ситуація склалася через спад виробництва на промислових підприємствах та зменшення рівня виплат заробітної плати їхнім працівникам. А ще, не в останню чергу, й тому, що крупні платники податків із нашої області ще торік були переведені на облік до центральних офісів (у Київ) та до спеціалізованої Державної податкової інспекції у місті Донецьку, зазначив Павло Кропивка. Видаткову частину бюджету області виконано майже на 85 відсотків.
– Нині ми фіксуємо стан, у якому перебуває економіка, з тим, щоб проаналізувати ситуацію та зробити свого роду точку відліку, аби рухатися далі. Думаю, що в 3–4-му кварталах поточного року нам вдасться виправити ситуацію в економічному секторі області, для цього є всі передумови, – підкреслив голова ОДА Віктор Бугайчук.
Він наголосив на необхідності зниження податкового навантаження на підприємства малого та середнього бізнесу й створення максимально сприятливих умов для їхньої роботи.
Про підсумки виконання у 2013 році «Індикативного плану розвитку нафтогазової галузі області на 2012–2014 роки» та участь підприємств галузі в розвитку соціальної сфери й інженерно-транспортної інфраструктури населених пунктів Полтавщини доповідав начальник управління з питань нафтогазового комплексу та промисловості департаменту з питань нафтогазового комплексу, промисловості, екології та природних ресурсів ОДА Костянтин Батеко. Він зазначив, що пошуком, розвідкою та видобутком вуглеводнів в області займається 21 підприємство, з них 4 – державної форми власності. Наголошувалося, що за останні 10 років на теренах Полтавщини не розроблено жодного нового родовища, а ті, на яких ведуться видобувні роботи, значно виснажені. Водночас є значні запаси сланцевого газу, розробка родовищ якого окупиться за 5–6 років. На колегії йшла мова й про те, що зазвичай нафтогазодобувні підприємства завдають шкоду екології області, тоді як податки сплачують за місцем реєстрації. Не надто щедро більшість із цих компаній фінансують і проекти з соціального розвитку населених пунктів Полтавщини.
Голова обласної ради Петро Ворона наголосив на обов’язковій фінансовій участі добувних підприємств у розвитку соціальної інфраструктури територій, на яких проводиться видобуток корисних копалин, укладанні з органами місцевого самоврядування відповідних угод. Він зауважив на необхідності диференційованого підходу до кожного з підприємств, у залежності від рівня видобутку корисних копалин та отриманих прибутків.
З обговорених питань прийнято відповідні рішення.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]