- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

День Перемоги – національний формат

Друга світова війна для України розпочалася не в 1941-му, а в 1939 році, й саме наша країна та український народ зазнали тоді найбільших втрат. Адже за різними оцінками на фронтах цієї війни загинули від 8 до 10 мільйонів українців. Та якщо ветерани європейських країн – союзників по антигітлерівській коаліції разом із шаною від своїх співвітчизників мали й усілякі моральні та матеріальні заохочення, то чимало українських ветеранів взагалі потрапили в немилість до тодішньої влади та навіть відбували терміни покарання.
– Нині ми маємо з розумінням підійти до тих жорстоких подій, які забрали мільйони життів українців та життів інших народів Європи, аби остаточно скинути пута неправди, пута кремлівської пропаганди, щоб на весь світ проголосити: ми є Українська держава, котра має свою історію. Тож нині необхідно зробити все, щоб відновити правду, історичну справедливість і вшанувати пам’ять тих людей, які загинули на фронтах і в тилу Другої світової війни, у нацистських і більшовицьких концтаборах, – зазначив під час робочої наради з питань відзначення Міжнародного Дня пам’яті та примирення в.о. заступника голови – керівника апарату облдержадміністрації Роман Чабановський.
Оскільки Україна чітко заявила, що підтримує європейські цінності, а Генеральною Асамблеєю ООН у 2004 році з нагоди наближення 60-ї річниці закінчення Другої світової війни було прийнято відповідну резолюцію, в якій говориться, що, починаючи з 2005 року, весь світ відзначає Міжнародний День пам’яті та примирення, то з нинішнього року 9 травня Україна також відзначатиме Міжнародний День пам’яті та примирення, додав Роман Чабановський.
Концепцію урочистостей, що проходитимуть в області 8–9 травня, оприлюднив директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Олег Пустовгар. Він зокрема наголосив:
– Перш за все, це перехід від самого поняття й терміну “святкування” до відзначення та вшанування пам’яті полеглих на війні. Ключовими гаслами відзначення Дня пам’яті та скорботи мають стати гасла: здолали німецький фашизм, здолаємо й російський шовінізм. У ці дні мають проходити просвітницькі кампанії, у тому числі й у засобах масової інформації. Зокрема щодо актуалізації внеску українського народу в перемогу над фашизмом. У навчальних закладах області слід запровадити вивчення твору Олександра Довженка “Україна в огні”.
Стосовно ключових заходів із відзначення Міжнародного Дня пам’яті та примирення, вони розпочнуться в Полтаві 8 травня біля пам’ятного знаку воїнам антигітлерівської коаліції, учасникам військової операції “Френтік” (мікрорайон Браїлки, зупинка “11 школа”). 9 травня у Свято-Успенському кафедральному соборі буде проведена поминальна панахида за мільйонами українців, які полягли у роки Другої світової війни. Урочистості продовжаться покладанням квітів до меморіалу Солдатської слави (вулиця Фрунзе). В рамках відзначення Міжнародного Дня пам’яті та примирення тематичні заходи “Травневий день дарує мирні весни” також відбуватимуться в селі Майбородівка Кременчуцького району (переправа через Дніпро), в урочищі Шумейкове Лохвицького району заплановано провести заходи з вшанування воїнів Південно-Західного фронту, в Хоролі відбудуться мітинг-реквієм, покладання квітів до меморіального комплексу, спорудженого на місці фашистського концтабору, сумно відомого в народі як “Хорольська яма”. Тематичні заходи з ушанування ветеранів, пам’яті полеглих захисників Вітчизни пройдуть у всіх містах і районах нашого краю.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]