- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Захист економічної конкуренції

Голова Полтавського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Володимир Оніщенко провів прес-конференцію, де розповів про результати діяльності очолюваної ним контролюючої структури за I квартал нинішнього року. Протягом вказаного періоду тервідділення АМКУ отримало майже півсотні заяв від фізичних, юридичних осіб щодо недотримання суб’єктами господарювання області конкурентного законодавства та з власної ініціативи за результатами перевірок і досліджень товарних ринків розпочало 81 справу.

Серед масштабних Володимир Оніщенко назвав дослідження ринку надання житлово-комунальних послуг. Перевірки пройшли майже в кожній селищній та сільській радах. Така практика застосована вперше в Україні й була ефективною. Зокрема складено та направлено органам місцевого самоврядування та суб’єктам господарювання майже 1000 вимог щодо необхідності дотримання законодавства про захист економічної конкуренції на ринках ЖКГ. Це перш за все стосується водопостачання та невідповідності тарифів на цю послугу, також електро- і газопостачання.
Тервідділення АМКУ минулого року розпочало дослідження ринку оренди землі, що перебуває у державній або комунальній власності. Були перевірені відповідні служби усіх райдержадміністрацій. Нещодавно за результатами перевірок адміністративна колегія відділення порушила справи проти 20 РДА. Жодна райдержадміністрація не надавала в оренду земельні ділянки державної власності за результатами проведених торгів, і при цьому були встановлені різні орендні плати за земельні ділянки однакового призначення, а це – недоотримання бюджетом кожного району від 1 до 11 мільйонів гривень. Оскільки встановлено, що середня вартість паю в кожному районі значно перевищує середню вартість оренди земельної ділянки державної власності, АМКУ рекомендував стартову ціну на торгах ставити не меншу, ніж середня вартість паю у районі. Як то кажуть, ціна питання в нашій області – більше 250 мільйонів гривень бюджетних надходжень на рік.
Володимир Оніщенко порушив і болюче нині для всіх полтавців питання підвищення тарифів на проїзд у міському транспорті. Він зазначив, що підстави для збільшення вартості проїзду в міському транспорті є, адже 80 відсотків світлих нафтопродуктів в Україну завозяться з-за кордону, а відтак залежать від курсу долара. Але домовленість між перевізниками і владою полягала в тому, що до 15 квітня перевізники мають здати звіти про свою діяльність за перший квартал, щоб їх переглянути і дійти згоди – в якій частині можна шукати компроміс для збільшення тарифу. Втім звітів надано не було. Таким чином, Володимир Оніщенко через ЗМІ повідомив перевізників, що обласне відділення АМКУ чекає розрахунки вартості проїзду до 21 квітня. Потім буде порушено справу про незаконність підвищення тарифу. Підстави для цього є, запевнив він.

Ілона БОГАЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]