- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Тарас Шевченко, бандура і “Кобзар”

– Для мене прізвище Шевченко – це своєрідний символ України і дуже велика відповідальність, – говорить співачка й бандуристка обласної філармонії Олена Шевченко. Її ніжне лірико-колоратурне сопрано в поєднанні з витонченим зовнішнім образом та вмінням підкоряти струни бандури викликають захоплення глядачів.
Виступає Олена в складі відомого тріо бандуристок “Вишиванка”. Колектив є володарем Гран-прі Міжнародного конкурсу-фестивалю народної музики “Самородки-2011”, (керівник – Юлія Хниченко). Також як солістка працює з українським народним оркестром “Мамай”, яким керує заслужений працівник культури України Микола Жорновий, з камерним оркестром імені Дмитра Ахшарумова, керівником якого є Олександр Абрамов, і з капелою бандуристок “Любава” Полтавського музичного училища імені М. В. Лисенка.
– Кожен колектив, із яким я співпрацюю, є надзвичайно цікавим і своєрідним. Це – дуже відповідальна робота, яка вимагає пошуку індивідуального стилю у виконанні та роботи над зовсім різними образами. Та найголовніше – унікальна можливість різнобічно розкриватися як творча особистість і дарувати своє мистецтво слухачам.
Свого часу Олена закінчила Полтавське музичне училище, а потім – Харківський університет мистецтв ім. І. П. Котляревського. Бандуристка-вокалістка на деякий час залишилася в Харкові вдосконалювати професійну майстерність. Працювала там в обласній філармонії, музичній школі, викладала вокал у музичній студії, національному педагогічному університеті ім. Г. С. Сковороди.
Повернувшись до Полтави, Олена Шевченко прийшла на роботу в Полтавський національний педагогічний університет ім. В. Г. Короленка. Була викладачем і водночас грала в оркестровій групі народного хору “Калина”, який очолює заслужений діяч мистецтв України Григорій Семенович Левченко. У 2010 році її запросили на роботу в Полтавську обласну філармонію. Із “Калиною” Олена продовжує співпрацю як музикант. Репертуар широкий – від обробок народних пісень до світової класики та відомих мюзиклів.
Олена Шевченко завжди виконувала і виконує музично-пісенні твори на слова Великого Кобзаря. Вона не уявляє, як співачка може обходитися без цих творів. Можливо, й прізвище зіграло роль у тому, що Олена з дитинства стала грати на бандурі.
– Яка ж бандура без творів Шевченка? – каже Олена. – І в репертуарі тріо бандуристок “Вишиванка” чимало пісень на вірші Тараса Григоровича Шевченка.
Як творча людина, Олена увесь час у пошуку нових неповторних музичних та пісенних образів, а одним із джерел натхнення є “Кобзар”, який з дитинства був у її домі родинною реліквією.
Виросла Олена Шевченко в робітничій полтавській сім’ї. Ні артистів, ні співаків, ні музикантів у її родині не було, однак мама від природи має гарний голос, а Оленин дідусь грав на балалайці. Чому саме простій дівчині Бог вирішив дати не просто красивий і сильний голос, а великий дар до музики – загадка Творця. Мама Олени, Ольга Семенівна, вбачає в цьому, безумовно, Божий промисел і дуже гордиться своєю талановитою донькою. А чоловік Анатолій постійно підтримує Олену в її творчості.
– Вдячна долі, що звела мене з чудовими людьми і високопрофесійними майстрами-музикантами Григорієм Левченком, Миколою Жорновим, Олександром Абрамовим, Юлією Хниченко, дівчатами з “Вишиванки” Тетяною Чугуєвець і Вікторією Бовтік.
Олена зазначає, що прізвище Шевченко визначає всю її мистецьку діяльність.
– Тарас Шевченко – символ мого життя, – говорить співачка-бандуристка. – Його творчість допомагає мені постійно відчувати зв’язок із рідною землею. Я пишаюся тим, що Шевченко залишив мені у спадок усвідомлення людської гідності. У нас у батьківському домі великої бібліотеки не було, але завжди був “Кобзар” Тараса Шевченка…

Наталія ЖОВНІР
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]