- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Шашковий турнір – за мир

У Полтаві презентовано документальний фільм, у якому йдеться про турнір з українських шашок, який відбувся у нашому місті. Змагання шашкістів і кінострічка присвячені 70-річчю визволення Криму від фашистських загарбників. Ініціаторами турніру виступили майстер спорту СРСР Євген Кадніков із Сімферополя і суддя змагань, відомий полтавський шашкіст, тренер Руслан Оріховський. Кримський гість свого часу запатентував українські шашки або шашки-81, відтворені на основі давньої шашкової дошки, наскельний малюнок якої знайдений в городищі Неаполь-Скіфський поблизу Сімферополя.
– Тепер ця гра, що зародилася в Криму, розвивається на території всієї України, – розповів режисер фільму Руслан Оріховський. – У Сімферополі вже проходило кілька турнірів, в яких брали участь і полтавські представники. У свою чергу Євген Кадніков приїхав у Полтаву, де провів всеукраїнські змагання, нагородив переможців і подарував центральній міській бібліотеці, на базі якої проходили ігри, свою книгу “Шашечные арабески”. На турнірі була й спеціальна номінація для людей з особливими потребами.
До цієї події у книгозбірні оновили експозицію “Полтавці – визволителі Криму” з матеріалами про наших земляків, котрі захищали і визволяли південний півострів від чужинців у роки Великої Вітчизняної війни. Експозицію збирав ентузіаст, колишній працівник ПТРЗ, учасник війни Євген Бондаренко, який, на жаль, уже відійшов за вічну межу. Гостям з АР Крим було приємно побачити таку виставку. Про все це й розповідає любительська стрічка. У планах – розширення географії подібних турнірів. І тема зараз актуальна. Полтавські шашкісти вважають Кримський півострів територією України, мають давні дружні зв’язки з тамтешніми спортсменами.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]