- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Нумо, пензлю, потанцюй, гарно писанку малюй…”

Напередодні Великодня у Полтаві вже традиційно відбувається чимало різних заходів, присвячених цьому величному святові. Так, у Художньому музеї імені М. Ярошенка вже вкотре проходить міська виставка дитячої творчості. Цього року вона стала масштабнішою, адже у святковому вернісажі беруть участь усі бажаючі: від професійних майстрів до вихованців шкіл, студій образотворчого мистецтва не лише міста, а й області.
На великодній виставці представлено 210 робіт, виконаних у різних техніках: писанкарство, декупаж, бісероплетіння, аплікація, графіка. Роботи вражають своєю яскравістю та безмежністю фантазії. Родзинкою заходу стало Містечко майстрів. Тут уроки з писанкарства, художнього ліплення та виготовлення ляльки-мотанки проводили методист Обласного центру естетичного виховання учнівської молоді Марія Романько, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Наталія Свиридюк, Національної спілки художників України Алла Тимошенко, а також юні майстри народного художнього колективу – студії образотворчого мистецтва “Соняшник”.
Майстер-класи з писанкарства “Великодня майстерня” пройшли також у ТРЦ “Київ”. Зустріч із майстрами народного мистецтва організовано відділом у справах сім’ї та молоді ОДА, комунальною установою “Обласний молодіжний центр” обласної ради. Заняття проводили фахівці Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка, Обласного центру естетичного виховання учнівської молоді. Вони продемонстрували відвідувачам чотири техніки традиційного та сучасного писанкарства – квілінг, художній розпис, “протравку”, ліплення.
Ольга Максименко, майстриня із Пирятина, навчала охочих техніки “витравки”, або “протравки”, розповіла, що для цієї технології треба використовувати яйця найтемнішого кольору. Розпис ведеться за допомогою “писачка” та воску, але без фарбників. Обов’язковим компонентом є оцет або капустяний розсіл – за їх допомогою висвітлюють колір яєць. Це – одна із найдавніших та найвишуканіших технологій розпису писанок, ще відома українцям як галунка. Анастасія Пилипенко, студентка ПНПУ імені В.Г.Короленка, використовувала традиційну воскову техніку. Майстриня навчала полтавському розпису писанок, використовуючи характерні нашому регіонові кольори – червоний, жовтий та зелений.
Навколо робочого місця Людмили Суярко, студентки педуніверситету, було багато зацікавлених. Дівчина презентувала сучасну техніку – квілінг, тобто яйця не розписували і не дряпали, а наклеювали на них різнобарвні фігурки із паперу.
Найменші учасники великодньої майстерні працювали із величезним бажанням та натхненням. Скажімо, хлопці Олексій та Єгор освоювали техніку “протравки”: малювали раків як символ багатства. А десятирічна Василиса розмалювала писанку жовтими квітками. Свої вироби діти планують подарувати на Пасху батькам.
Отож у Полтаві розвивається писанкарство, один із найтаємничіших та найдавніших видів народного мистецтва. Оригінальний орнамент писанок не тільки чарує своєю вишуканістю, гармонією, колоритом. Він несе прадавні символи світорозуміння і природи, єднає з традиціями, є оберегом і символом України.

Оксана БІЛЕНЬКА
Студентка ПНПУ ім.В.Г.Короленка

Print Friendly, PDF & Email [1]