- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Звичайна школа в незвичайному селі

Свіже повітря, прозорі ставки, екологічно чисті продукти. Саме цьому присвятив життя великий сподвижник ідеї екологічного землеробства, засновник ПП “Агроекологія”, Герой України, Герой Соціалістичної Праці Семен Антонець. У Михайликах Шишацького району, де розташовано центральну садибу названого сільгосппідприємства, школярі мають можливість жити і навчатися у таких умовах.
Освітянські будні
Трикласна школа в Михайликах була заснована у 1912 році. Відтоді вона не один раз реформувалася, змінювала адреси, будувалася – нинішнє приміщення зведене коштом місцевого тодішнього колгоспу імені Орджонікідзе. Заклад припиняв роботу лише на період фашистської окупації у 1941–1942 роках. Нині у Михайликівській ЗОШ І–ІІІ ступенів отримують повну середню освіту більше сотні дітей, які мешкають на території трьох сільських рад.
Як розповіла начальник відділу освіти Шишацької районної державної адміністрації Наталія Караваєва, педагогічний колектив закладу ініціативний, учні беруть активну участь у районних конкурсах, оглядах, спортивних змаганнях, усіх предметних олімпіадах. Завдяки наполегливості директора школи Володимира Веклича, який постійно генерує оригінальні ідеї, школа рухається вперед, вирішує і виховні, й господарські питання. У минулому році вдалося частково відремонтувати дах, замінити кілька вікон у класних кімнатах. Коштами районного бюджету відремонтовано спортивний зал. Заклад має середню наповнюваність, але перспективи у нього добрі.
Про тих, ким пишається школа, розповів її директор, депутат районної ради Володимир Веклич. Гордитися є ким, адже серед випускників – генеральний директор СТОВ “Воскобійники”, депутат обласної ради Валерій Капленко, співзасновник ПП “Агроекологія” Антоніна Антонець. Як і більшість односельців, тут навчався нинішній сільський голова Михайло Михайлик. Мешкає у Петербурзі й працює над кандидатською роботою аграрного профілю Світлана Голуб, працював у Антарктиді нинішній житель Обнінська Петро Михайлик. Школа дала путівку в життя понад 2 тисячам випускників, більше сотні з них нагороджені золотими та срібними медалями за успіхи у навчанні.
Господарські проблеми
Зараз чимало різних освітянських витрат лягають на плечі благодійників та батьків учнів. У Михайликах найбільшим інвестором при вирішенні шкільних проблем є потужне місцеве господарство – ПП “Агроекологія”.
– У своїх зверненнях, – говорить директор, – ми зайвого не просимо. Але про деякі речі й просити не доводиться. Скажімо, квитками для дітей на різні заходи до обласної філармонії, Палацу дозвілля “Листопад”, обласного академічного українського музично-драматичного театру імені М.В.Гоголя нас постійно забезпечує Антоніна Семенівна Антонець. Вартість квитків і витрати на пальне бере на себе “Агроекологія”. Таким чином наші учні у закладах культури обласного центру бувають, напевне, частіше, ніж деякі міські.
Багато років потребував ремонту дах приміщення школи. Місцеві освітяни розраховували на гроші, що надходять в Україну за Кіотським протоколом. Документи дійшли аж до Кабінету Міністрів, але… не склалося. Тепер дав своє “добро” на заміну даху з плаского на шатровий засновник “Агроекології” Семен Свиридонович Антонець. Тільки за проект доведеться знову платити гроші. Деякі кошти закладу вдалося заробити, набравши комерційну групу для навчання автосправі, оскільки школа – профільна. На певну фінансову підтримку погоджуються і батьки учнів. Нові, додаткові можливості дирекція шукає постійно.
Спортивні традиції
Два попередніх роки шкільна спортивна команда лідирувала на районних змаганнях із різних видів спорту. Із шахів, шашок, тенісу багато років тренував юних спортсменів учитель математики Олег Володимирович Шоцький. З легкої атлетики – вчитель історії Микола Григорович Тищенко.

Щороку в квітні проводяться спортивні змагання школярів на кубок Героя України, Героя Соціалістичної Праці Семена Антонця, де призовий фонд складає не менше 3 тисяч гривень. Для участі в них з’їжджаються команди всіх шкіл району, збірна Ставківської школи із сусіднього Зіньківського району, де також господарює “Агроекологія”. Вже три роки поспіль цей кубок залишається у Михайликах.
У минулому році переможцями з легкої атлетики стали Аліна Овчаренко, Тоня Антоненко, Василь Ус та Сергій Сало, з настільного тенісу – Валерія Марусенко, Владислав Бабич, із підтягування – Михайло Улізько та Артем Шкуратько, з шашок – Ірина Маслівець та Анатолій Жуган, із шахів – Наталія Ромась та Олег Ростовський. Днями стануть відомі імена нових переможців кубкового турніру.
Нинішній директор ПП “Агроекологія” Гліб Лук’яненко колись грав за районну збірну з баскетболу, зараз школярі постійно запрошують його для суддівства змагань…
Коштами підприємства минулого літа частково полагодили дах, замінили шість віконних блоків.
– Завдяки багаторічним зусиллям ПП “Агроекологія”, – завершує розповідь Володимир Веклич, – яке вже більше 30 років не використовує у землеробстві жодних мінеральних добрив та хімічних засобів захисту рослин, наші діти дихають чистим повітрям, відпочивають біля чистих ставків, вживають безпечні чисті продукти. Педагогічний колектив щиро вдячний сільгосппідприємству за цю унікальну можливість і фінансову підтримку.
Ольга ЩЕГЛОВА.

Print Friendly, PDF & Email [1]