- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Жартома і всерйоз

Чотирнадцятий рік поспіль велика виставкова зала Полтавського художнього музею імені М. Ярошенка стає осередком веселощів і позитиву, надаючи нашому місту, за словами організаторів, статус столиці гумору, перебираючи його в Одеси. Причина цьому – традиційна Міжнародна виставка карикатур “Карлюка-2014”.
Експозиція складається майже із 300 робіт, поділених на кілька блоків: роботи Всеукраїнського конкурсу “Небезпечно: корупція!”, проект “Картунбанк.ру”, дві персональні виставки російських карикатуристів – “Політична карикатура” Михаїла Златковського і “Закони життя” Івана Анчукова, а також міні-виставка пам’яті голови Асоціації одеських карикатуристів Петра Сигути.
– Карикатура – для мислячих, це глибокий філософський жанр, хоча його форма, на перший погляд, досить гумористична, – говорить організатор виставки “Карлюка-2014”, художник-карикатурист Михайло Шлафер. – Щороку в квітні ми намагаємося створити свято для полтавців, надаємо їм можливість познайомитися з доробками провідних карикатуристів різних держав. Завдяки міцним дружнім зв’язкам із прихильниками цього жанру в Росії змогли представити проект “Картунбанк.ру”, в якому зібрані понад 60 кращих творів мешканців країн СНД, Ізраїлю та США.
За словами Михайла Шлафера щодо експозиції політичної карикатури Михаїла Златковського, на запитання, чи дозволить автор представити його роботи у зв’язку з напруженими відносинами України і РФ, останній відповів, що боятися йому нічого. Мовляв, нехай люди бачать і розуміють: не тільки зазомбовані громадяни мешкають на теренах Росії, а й ті, хто користується власним розумом.
– “Небезпечно: корупція!” – вже п’ятий за рахунком конкурс із прав людини, що охопив майже всю Україну, – розповідає про організовану ним акцію голова Асоціації карикатуристів Костянтин Казанчев. – Раніше ми порушували питання свободи слова, дискримінації. Нині перевели увагу на корупцію, бо це проблема не лише України, а й усього світу. Визначали лауреатів за критеріями відповідності темі, зрозумілості для глядача, дотримання прав людини. В таких конкурсах перемагають не лише професіонали, а й любителі.
Експозиція виставки “Карлюка-2014” працюватиме до 20 квітня. Тож кожен охочий має змогу поліпшити настрій і з-поміж трьох сотень робіт знайти свою, посміхнутися із зображеної ситуації, а можливо, покепкувати із себе. Адже полтавці, як стверджують організатори “Карлюки-2014”, це робити вміють.
На виставці “Карлюка-2014”.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]