- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Сплата податків – соціальна відповідальність бізнесу

В Україні триває кампанія декларування доходів, отриманих громадянами протягом 2013 року. В рамках проведення цьогорічної кампанії органи Міндоходів нашої області намагаються створювати сприятливі умови для подання громадянами податкових декларацій, а в центрах обслуговування платників фахівці органів доходів і зборів надають необхідну допомогу щодо їх заповнення.
Відповіді на найбільш поширені запитання платників податків стосовно цьогорічної кампанії декларування надала заступник начальника головного управління Міндоходів у Полтавській області Людмила ГОЛУБ.
– Людмило Олексіївно, хто зобов’язаний подавати декларацію про майновий стан і доходи, отримані у 2013 році?
– Законом передбачено обов’язкове подання декларації громадянами, які одержували доходи, зокрема: дохід від успадкованого або подарованого майна у межах, що підлягає оподаткуванню; дохід від надання нерухомого та рухомого майна в оренду, якщо орендар є фізичною особою – не суб’єктом господарювання; дохід від операцій з продажу (обміну) нерухомого, рухомого майна у межах, що підлягає оподаткуванню; іноземні доходи; інвестиційний дохід; дохід від двох і більше податкових агентів у формі заробітної плати, інших винагород у зв’язку з трудовими відносинами, якщо загальна сума таких доходів протягом року перевищувала 120 розмірів мінімальної заробітної плати (у 2013 році – 137 тис. 640 грн); невикористані та неповернуті кошти благодійної допомоги; нецільова благодійна допомога понад встановлену норму (в 2013 році – 1610 грн); кошти або майно, отримані платником податку як хабар, викрадені чи знайдені як скарб, не зданий державі згідно із законом, у сумах, що визначені обвинувальним вироком, тощо.
– За якою формою та у який спосіб громадянам слід подавати декларацію?
– З минулого року громадяни мають можливість подавати річну декларацію про майновий стан і доходи у режимі реального часу через “Електронний кабінет платника податків”, не з’являючись особисто до податкової інспекції. Для подання податкових декларацій у режимі on-line платнику податків необхідно отримати електронний цифровий підпис, що можна зробити у Державній податковій інспекції у місті Полтаві, Кременчуцькій об’єднаній державній податковій інспекції та Лубенській об’єднаній державній податковій інспекції. Послуга електронного цифрового підпису надається безкоштовно.
Форма податкової декларації в електронному вигляді оприлюднена на офіційному порталі органів Міндоходів України за адресою: www.minrd.gov.ua в сервісі “Декларування он-лайн”.
– У які терміни треба подати декларацію про доходи та коли сплатити податок на доходи фізичних осіб?
– У 2014 році граничний термін подання декларації про майновий стан і доходи – 30 квітня. А до
1 серпня громадяни зобов’язані самостійно сплатити суму податку на доходи фізичних осіб, зазначену в поданій ними податковій декларації.
– Розкажіть про випадки, в яких не подається декларація про майновий стан і доходи.
– Податкова декларація не подається, якщо платник податку отримував доходи: від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу; виключно від одного податкового агента незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, передбачених розділом ІV Податкового кодексу України; від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок відповідно до цього розділу; у вигляді об’єктів спадщини, що відповідно до цього розділу оподатковуються за нульовою ставкою податку або з яких сплачено податок, тощо.
– Людмило Олексіївно, розкажіть про податкову знижку, до яких витрат вона застосовується?
– Податкова знижка – це сума витрат платника податку в зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг), на суму яких дозволяється зменшення суми загального річного оподатковуваного доходу. До таких витрат належать: сума коштів, витрачених на здобуття середньої професійної або вищої освіти платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати; частина суми процентів, сплачена платником податку за користування іпотечним житловим кредитом; витрати на будівництво (придбання) доступного житла, у тому числі на погашення пільгового іпотечного кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним; сума коштів, сплачених платником податку в зв’язку із переобладнанням його транспортного засобу для біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива; сума витрат на сплату страхових платежів (страхових премій, страхових внесків) та пенсійних внесків платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення; сума коштів або вартість майна, переданих платником податку як пожертви або благодійні внески неприбутковим організаціям у розмірі, що не перевищує 4 відсотків суми його загального оподатковуваного доходу звітного року; витрати на оплату допоміжних репродуктивних технологій; сума витрат на оплату вартості державних послуг, пов’язаних із усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита та інші витрати відповідно до статті 166 Податкового кодексу України.
– Чи є обмеження в нарахуваннях податкової знижки?
– Так. Податкова знижка може бути надана виключно резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, а також резиденту – фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків й офіційно повідомила про це відповідний орган доходів і зборів та має відмітку в паспорті; податкова знижка може застосовуватися виключно до доходу, отриманого платником податку протягом звітного 2013 року у вигляді заробітної плати, зменшеної на суму єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, – обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду.
– Якщо громадянин бажає отримати податкову знижку, в який термін він повинен подати декларацію?
– Для отримання податкової знижки за 2013 рік необхідно до
31 грудня 2014 року включно подати до органу Міндоходів за місцем податкової адреси річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та мати документи, що підтверджують витрати.
Якщо до кінця 2014 року платник не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками 2013 року, таке право на наступні роки не переноситься.
Головне управління Міндоходів у Полтавській області нагадує, що детальні консультації з питань деклараційної кампанії можна отримати в Інформаційно-довідковому департаменті Міндоходів за телефоном 0-800-501-007 з 8.00 до 20.00, крім суботи та неділі (всі дзвінки зі стаціонарних телефонів безкоштовні).

Підготовлено інформаційно-комунікаційним відділом головного управління Міндоходів у Полтавській області.

Print Friendly, PDF & Email [1]