- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Робочі зустрічі, захист прав громадян

Із делегацією організації “Political Tours”, що прибула на Полтавщину в рамках ознайомчої поїздки Україною, зустрівся голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук. До складу делегації увійшли журналісти британського телеканалу ВВС, бізнесмени та юристи з США, Великої Британії, Швеції, Нової Зеландії і Південної Африки.
Як пояснив Ніколас Вуд, керівник “Political Tours” – організатор туру, метою їхнього візиту є відвідини Полтавської, Харківської, Дніпропетровської областей, щоб скласти особисте враження про стан, в якому перебуває Україна після “гарячої зими” 2014 року. Серед учасників делегації особливий інтерес саме до Полтавського краю проявив Ганс Генрік Ренноу – соціолог, журналіст і політолог зі Швеції. Він – нащадок учасника Полтавської битви. Його предок у далекому ХVІІІ столітті потрапив у полон до російського війська і 27 років провів на чужині.
Зустріч з головою ОДА проходила у форматі питання-відповіді. Окрім Віктора Бугайчука, з представниками “Political Tours” спілкувалися в.о. першого заступника голови ОДА Олег Пругло та керівник департаменту економічного розвитку ОДА Олена Адамович.
Гості цікавилися політичними настроями полтавців, подіями Майдану, принципами, за якими відбулася зміна влади; запитували, чи підтримують мешканці Полтавської області сепаратистські настрої, які проявляються нині в Харкові та Донецьку.
Віктор Бугайчук повідомив, що, на його глибоке переконання, лише національна ідея здатна об’єднати країну і зробити її процвітаючою й успішною. Полтавці ніколи не підтримували і не підтримують сепаратизму. І взагалі, на думку голови ОДА, те, що сьогодні відбувається в Харкові та Донецьку, не відображає настроїв місцевого населення. Це провокації, інспіровані сусідньою державою.
Також учасники зустрічі запитували, наскільки суттєво підвищення ціни на газ вплине на розвиток промисловості області? Віктор Бугайчук відзначив, що на стан промисловості Полтавщини більш негативно може вплинути не здорожчання газу, а закриття ринків Росії для українських товарів, що спостерігається зараз. На жаль, цей важкий шлях доведеться пройти українській промисловості, яка поступово має переорієнтовуватися на європейські ринки.
***
Голова ОДА Віктор Бугайчук повідомив, що звертається до прокуратури області з приводу важливих питань, які порушують мешканці та про які йдеться у засобах масової інформації.
Зокрема голова ОДА просить прокуратуру області з’ясувати ситуацію у Кременчуці, де продають земельну ділянку, на якій розташований житловий будинок. До голови ОДА звернулися мешканці будинку №13 по вулиці Бутиріна, що в Кременчуці, Євгенія Старушко та Марина Макарова. Люди побоюються, що стару двоповерхівку, в якій вони проживають, можуть найближчим часом знести комерційні структури і вони залишаться без даху над головою. За словами кременчужанок, у 2013 році сесія міської ради поновила договір оренди землі між міською радою та ПАТ “Укртранснафта”. На цій земельній ділянці ПАТ “Укртранснафта” ще в 2008 році збиралося будувати дев’ятиповерхівку. Однак мешканців двох квартир досі не відселили із ветхої двоповерхівки, яку планувалося зносити. Прокуратура міста Кременчука неодноразово вносила відповідне подання. Віктор Бугайчук звернувся до прокуратури Полтавської області з проханням провести ретельну перевірку фактів, викладених у скаргах кременчужанок, і захистити їхні права.
Також голова ОДА передав до прокуратури області колективну скаргу мешканців Полтави, які досі не можуть отримати квартири у новозбудованому будинку на бульварі Боровиковського, 11, обласного центру. “До мене звернулося кілька десятків людей зі скаргою на інвестиційну компанію “Полтавабудінвест”, якій вони ще в 2007 році сплатили 17,5 мільйона гривень для будівництва житла на бульварі Боровиковського, 11. Однак квартир люди досі не отримали. Прошу провести перевірку дотримання законності інвестиційною компанією “Полтавабудінвест”, – повідомив Віктор Бугайчук.
Наступне питання, яке порушив голова ОДА перед прокуратурою області, стосується Семенівського району, де виник конфлікт між місцевими мешканцями та загонами самооборони. За повідомленням ЗМІ, у селі Горошине при в’їзді в урочище Драчки члени самооборони та козаки нещодавно встановили блокпости. При цьому виникають конфліктні ситуації між населенням і козаками, а також співробітниками водної міліції. Козаки посилаються на те, що нібито дозвіл їм дав голова ОДА. “Ніяких документів, які б дозволяли чи то козакам, чи то самообороні, чи то іншим громадським формуванням самостійно влаштовувати якісь блокпости або чинити інше самоуправство, я не давав, – заявив Віктор Бугайчук. – Єдине, що я візував, – це лист представників Полтавського осередку Українського козацтва з проханням у взаємодії з підрозділами водної міліції забезпечувати правопорядок. Я погодився з тим, що така взаємодія можлива лише з водною міліцією, рибоохоронною інспекцією, і вона мала відбуватися виключно в правовому полі”. Голова ОДА звернувся до прокуратури області з проханням перевірити викладені в публікаціях ЗМІ факти. “Оскільки є скарги мешканців села Горошине Семенівського району на порушення їхніх прав з боку загонів самооборони, прошу прокуратуру області провести всебічну перевірку фактів, щоб припинити порушення законодавства. Ще раз підкреслюю: боротьба з браконьєрством не повинна порушувати нічиї права. І будь-які органи самоорганізації населення, які намагаються зберегти водні ресурси, повинні діяти виключно у співпраці з представниками влади, підрозділами рибоохорони, водної міліції та інших органів”, – наголосив Віктор Бугайчук.

Прес-служба облдержадміністрації

Print Friendly, PDF & Email [1]