- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Поле просить рясних дощів

Останніми роками сільгосппідприємства Великобагачанського району намагаються провести весняно-польову кампанію у якомога стислі терміни. Цього вимагають погодні умови. У ПАФ “Україна”, яку очолює відомий аграрій, Герой України Іван Балюк, боронування, культивацію та посів однорічних трав розпочали практично одночасно, 12 березня, а за два тижні вже завершили посів ранніх зернових.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA [1]– За цей час встигли зробити чимало, – запевняє заступник директора агрофірми з виробництва та реалізації рослинницької продукції Валентина Халімончук. – На площі близько 4000 гектарів закрили вологу, підживили 520 гектарів озимої пшениці, на 34 гектарах виконали підсів люцерни по озимій пшениці, засіяли 138 гектарів однорічними травами та 315 гектарів – ячменем. Озимої пшениці маємо 1094 гектари. 80 відсотків знаходиться в доброму стані. Решта була посіяна пізно, тож потребує підвищеної уваги та догляду. Маємо надію, що з нею також все буде гаразд. Пересівати довелося лише 19 гектарів. Два роки тому нам дісталася певна кількість насіння австрійської селекції. Воно показало гарні результати, тож вирішили збільшити площу посіву. Та цьогорічних морозів за безсніжної зими сходи не витримали. Тож вкотре пересвідчилися, що найбільше підходять для нас сорти полтавської селекції. Не може не турбувати й відсутність запасів вологи в ґрунті. Якщо торік на цей час в наших краях випало 119 міліметрів опадів у вигляді снігу та дощу, то нині лише 44. Вкрай потрібні дощі. До того ж після зими практично настає літо з високими температурами та яскравим сонцем. Пшениця ж любить ранки з росами, теплі, але похмурі дні. Інакше можливе її випадання, що суттєво зменшує урожайність.
У тракторній бригаді в Радивонівці ми зустрілися з керівником виробничого підрозділу Олександром Балюком. Він розповів, що у господарстві створено всі умови для оперативного обслуговування техніки. Діє ремонтна бригада, яка будь-якої миті може виїхати в поле для усунення неполадок машин та механізмів. Нині працюють агрегати на підготовці ґрунту, сівбі пізніх культур, проведенні обробітку земельних ділянок населення. У вечірні години, коли менше випаровування, масово займаємося підживленням озимини. В полі налагоджене дворазове харчування механізаторів. Паралельно з сівбою ранніх ярих у грунт вносили нітроамофоску. На підвезенні мінеральних добрив на поля працює водій Сергій Яциченко. Понад 35 років віддав рідному господарству механізатор Петро Великий. Уже 3 роки відколи він на пенсії, однак задіяний на найрізноманітніших роботах. Нині підвозить насіння.
Високі врожаї в агрофірмі отримують завдяки застосуванню органічних добрив. Лише торік восени їх внесли на поля більше 29 тисяч тонн. Ми стали свідками буртування органіки на території літнього табору для худоби МТФ №2 в Чапаєвці. На цих роботах на потужному навантажувачі Т-156 задіяний Сергій Кривчун.
– Основні обсяги тут виконувалися з осені, – розповідає Сергій Володимирович. – Певно, до двох тисяч тонн цінного добрива вдасться закласти в бурти й тепер. Думаю, що незабаром літній табір буде повністю підготовлений до сезонного утримання худоби на свіжому повітрі.
Як запевнили спеціалісти, уже точно відомо, куди будуть спрямовані ці добрива, – на поле, де посіяне жито на зелений корм. Десь у травні, як його скосять, пожива буде доречною під посів кукурудзи на зелену масу, яку заготовлятимуть у вересні.
Нині в агрофірмі “Україна” сіють кормові та цукрові буряки. Селянам відпочивати в таку пору не доводиться.

Трактористи Сергій Кулинич, Анатолій Чепуренко, сівальники Юрій Ларіонов та Роман Ткаченко.

Тракторист Олександр Ярошенко та сівальник Сергій Щербула.

Сергій МАЙБОРОДА
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [2]