- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Арсеній Яценюк: “Уряд зробить усе для проведення чесних і прозорих виборів”

У рамках програми “Відкритий уряд” відбулися прес-конференції членів уряду на чолі з Прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком для представників регіональних засобів масової інформації. Зокрема, аналізуючи глибоку кризу, міністр фінансів Олександр Шлапак зазначив: “Ніхто в уряді не має радості від тих неприємних речей, які робимо. Але ми мусимо затягнути паски, аби за споживані сьогодні тепло та пільги не розплачувалися наші внуки”.
Першочергові завдання економіки
Як наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, ціна на газ, що сягнула 500 доларів, – винятково політична, вона є захмарною для будь-якої країни світу й умисно спрямована на підрив економічної і соціальної бази України. Економічна база – це підприємства хімічної і металургійної промисловості, соціальна – це тарифи на енергоносії для населення, які неминуче зростатимуть, бо іншого шляху немає і бути не може. Якщо Україна отримає реверсні поставки газу з країн – членів Євросоюзу (передусім зі Словаччини, технічно можливо також із Польщі та Угорщини), то ціна буде нижчою на 100–150 доларів проти російської.
Серед короткотермінових завдань в економіці першочергове – негайний доступ на європейський ринок, куди Україні відкрили двері. Наші підприємства не повинні втратити цей шанс.
Доходи Державного бюджету по лінії податкової та митної служб збиралися складно, у межах 70 відсотків від плану, але пенсії, зарплати і всю “соціалку” вдалося виплатити вчасно. Найбільше турбує корупція на середньому і найнижчому рівнях: в органах державної влади, правоохоронній системі, податковій та митній службах. Корупційні піраміди настільки монолітні й міцні, що руйнувати їх доводиться, як сказав Арсеній Яценюк, “відбійним молотком”. Вдалося подолати систему так званих “податкових майданчиків”, де відмивалося, за даними центрального банку, 140 мільярдів гривень.
Нарешті розпочалося відшкодування податку на додану вартість. Дуже важливо при цьому забезпечити прозорість процесу. Арсеній Яценюк звернувся до всіх компаній, які отримують відшкодування, з проханням дати Кабміну дозвіл на публікацію інформації про отримані ними кошти, щоб країна знала, що гроші віддають експортерам, реальним виробникам, а не так, як віддавав уряд Азарова–Януковича.
Ключове завдання стосовно регіонів – децентралізація влади: ліквідація обласних державних адміністрацій, формування виконавчих комітетів на місцях, передача їм управління відповідними територіями, позбавлення органів прокуратури функцій загального нагляду з передачею цих функцій префектурам, створеним на відповідних територіях.
Як підкреслив Прем’єр-міністр, сьогодні на порядку денному уряду – проведення чесних і прозорих виборів Президента України. Зареєструвалися кандидати, які представляють увесь спектр політичних сил, ідеологій, інтересів. І уряд зробить усе для проведення чесних і прозорих виборів.
Сепаратизм в Україні
фінансує Янукович
Як повідомив перший віце-прем’єр-міністр Віталій Ярема, Віктор Янукович разом зі своїми прибічниками вивіз із України мільярди доларів, які сьогодні, за інформацією розвідувальних і оперативних служб, використовуються для підбурювання сепаратистських настроїв серед населення України.
За останні два місяці в різних містах держави було проведено близько 320 сепаратистських акцій, участь у яких взяли понад 240 тисяч осіб. 15 лідерів сепаратистів уже заарештовані на Сході України. За словами посадовця, загалом СБУ розслідує 40 кримінальних справ, МВС – 35.
СБУ, МВС і ГПУ зараз функціонують у надзвичайному режимі для того, щоб зберегти цілісність нашої країни. Але заспокоюватися немає підстав, оскільки є інформація про заплановані масові акції у різних містах України 1 і 9 травня.
Тому деякі кадрові призначення у правоохоронних органах відбуваються з урахуванням не стільки особистих якостей посадовців, скільки авторитету в регіоні, аби не збурювати населення. Це тимчасові рішення.
Експорт українського ВПК до Росії складає близько 40 відсотків від загального військового експорту держави, тож миттєво припинити його неможливо. Прийнято рішення не поставляти озброєння та військову техніку на територію РФ, тому чимало підприємств доведеться перепрофільовувати. Віталій Ярема навів приклад запорізького заводу “Мотор Січ”, який випускає двигуни до гелікоптерів, котрі можна встановлювати як на військові, так і на цивільні гвинтокрили. Водночас Україна підтримуватиме власний ВПК і через оборонне замовлення.
Децентралізація системи влади
Як повідомив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман, нинішній рік має стати часом прийняття рішень, а вже у 2015-му буде втілена реформа влади.
Водночас урядовець зауважив, що чергові місцеві вибори у 2015 році “відбудуться за нової системи управління з новими повноваженнями органів місцевого самоврядування”. Децентралізація, місцеве самоврядування, регіональна політика – це секрет успіху й рецепт процвітаючої України.
Реформа місцевого самоврядування передбачає запровадження в Україні трирівневої системи поділу влади: рівень регіону, рівень району і рівень громади (села, селища, міста), а також ліквідацію ОДА й створення на їх базі префектур із наглядовими та координаційними функціями.
За словами Володимира Гройсмана, принциповим питанням є передача повноважень на місця. Із внесенням змін до бюджетного і податкового законодавства у регіонах залишатиметься частина доходу, що стимулюватиме області створювати робочі місця, займатися розвитком бізнесу й отримувати додаткові надходження до місцевого бюджету.
Соціальна політика:
режим економії
Високі пенсії обмежені “стелею” у десять прожиткових мінімумів, про це повідомила міністр соцполітики Людмила Денисова. Мінімальні зарплати, пенсії й прожитковий мінімум, які за старим бюджетом мали збільшувати тричі на рік, залишаться на попередньому рівні – таким чином уряд має намір зекономити 6,8 мільярда гривень. Спецпенсії нараховуватимуться, виходячи не з 80, а з 70 відсотків місячної зарплати, з якої сплачені всі соціальні внески.
Одноразова допомога при народженні дитини відтепер стала фіксованою: 41280 гривень при народженні кожної дитини (10320 гривень одноразово і по 860 гривень щомісячно протягом трьох років).
У зв’язку з очікуванням значної кількості скорочень рівень безробіття у нинішньому році сягне позначки у 8,2 відсотка. Відповідаючи на запитання про працевлаштування значної кількості звільнених із правоохоронних та державних структур осіб, міністр розповіла, що державна служба зайнятості має для цього різні програми. Окрім того, зазначила Людмила Денисова, страхи “про велику армію безробітних держслужбовців” є доволі перебільшеними.
Полтава – Київ – Полтава.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

 

Print Friendly, PDF & Email [1]