- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Все для саду та городу

Весна – найкраща пора для садівництва і городництва. Тож виставка-ярмарок “Все для саду та городу”, організована Полтавською торгово-промисловою палатою, традиційно була велелюдною. Вона, як завжди, проводилася на майдані перед ОЦЕВУМом. Начальник відділу ПТПП Анатолій Крайник відзначив, що цього разу до Полтави завітали садівники, городники-аматори та представники наукових установ із Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Харківської, Херсонської та Черкаської областей. Також приїхали поділитися своїми надбаннями садівники з АР Крим. Родзинкою виставки стали закордонні гості – садівники із Молдови.
На міжрегіональній виставці-ярмарку “Все для саду та городу”, на жаль, було представлено дуже мало наукових установ. Саджанці своїх селекційних новинок презентував лише Український науково-дослідний інститут садівництва НААН України. Зокрема його співробітники запропонували полтавцям штамбовий різновид малини. Він не розростається, через те його не потрібно ні підв’язувати, ні прищеплювати. Протягом всього літа можна смакувати ягодами малини, які за розміром нагадують маленькі яблучка. Вага однієї ягоди штамбової малини коливається від 10 до 20 грамів.
Цього разу у виставці-ярмарку взяли участь переважно приватні підприємці. Так, Людмила із Чернівецької області розповідає, що вже другий рік приїздить до Полтави. У власному розсаднику вона вирощує багато чого – від плодово-ягідних дерев до декоративних кущів. Харків’янка Анжела вже четвертий рік привозить на виставку в Полтаву саджанці декоративних культур. Жінка розповідає, що така вічнозелена рослина, як самшит, не потребує особливого догляду. Його треба лише вчасно поливати, але не надміру. На зиму самшит можна не вкривати. Серед квітів традиційно особливою популярністю користуються троянди. У квітні їх треба обов’язково обприскувати від борошнистої роси. Марія із Кіровоградської області, яка теж чотири роки бере участь у полтавській виставці, розповіла про садіння “королеви квітів”. Так, у ямку попередньо слід вкинути кілька зерен ячменю, які сприятимуть кращому вкоріненню троянди.
На виставці пропонувалися саджанці кущів, дерев та квітів, насіння, міндобрива, а також спеціальна література. На жаль, для городників асортимент значно менший. Зокрема не було цього разу реманенту, міндобрива – в обмеженому асортименті. Посадкової картоплі було мало. За кіло бульби сортів Моцарт, Сіфра, Сільвена просили 15 гривень, а надурожайного сорту Королева Анна – 20 гривень.
Саджанці яблуні, груші, сливи й інших плодових культур продавали по 25–35 гривень, смородини, аґрусу, малини – по 20–25 гривень, суницю садову – по 5–10 гривень за кущик.
Щодо декоративних культур, то, наприклад, самшит чи ялівець коштував від 70 до 150 гривень, а троянди – від 25 до 40 гривень за саджанець залежно від віку та сорту.
Майже 20 років садівництво – захоплення Катерини Коваленко та Олександри Кошман з Полтавського району. Жінки завжди відвідують виставку-ярмарок “Все для саду та городу”. Вони говорять, що тут ніколи не обведуть навколо пальця, а саджанці плодово-ягідних культур, які придбали на виставці-ярмарку, вже через рік почнуть плодоносити.

Оксана БІЛЕНЬКА
Студентка факультету філології та журналістики ПНПУ ім. В.Г.Короленка

Print Friendly, PDF & Email [1]