- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

На кожному пагоні – по одному грону

Давно відомо, що у будь-якій галузі знань є свої канони. Ось і Василь ЯКУШЕНКО, виноградар зі стажем і постійний автор додатка “Сійся, родися!..”, виділив пріоритетні, на його погляд, закони виноградарства. Одним із найголовніших є визрівання лози. Другий закон – “на одному пагоні – тільки одне гроно винограду”. За його словами, кожен турботливий виноградар повинен нормувати кількість зав’язі, залишаючи найкращу. В результаті урожай
буде не гіршим, а кожне гроно – ваговитим.
Говорячи про актуальні роботи у винограднику в квітні, зазначив, що найперше треба порозкривати кущі. Цього року, коли зима була не холодна і рано віддала свої права весні, виноград довелося розкривати раніше, ніж минулого року. Проте з розкриттям не можна як поспішати, так і зволікати, бо в теплу пору накриті лози пріють і від того сильно псуються.
Другий клопіт виноградарів у квітні – суха підв’язка. Йдеться про підв’язування минулорічної лози. Цю роботу слід виконати якомога швидше – до розпускання бруньок, бо, розпускаючись, вони дуже легко ламаються.
Морозостійкі сорти винограду на зиму не обрізають, адже так він краще зберігається. Роблять це з приходом весни. Відразу з’являється питання: коли краще обрізати? Можна робити це або до розпускання бруньок, або вже після нього. В першому випадку виноград буде дуже “плакати”, а в іншому можна пошкодити бруньки. Тому кожен виноградар обирає той варіант, який для нього найбільш прийнятний.
У квітні не можна пропустити час обприскування винограду проти шкідників і хвороб, особливо якщо минулого року у винограднику були виявлені грибкові захворювання. Знову ж таки робити це слід до розпускання бруньок. Василь Якушенко радить використовувати 5-відсотковий розчин залізного купоросу або 3-відсотковий – мідного купоросу.
Зараз ті, хто бажає посадити в себе біля будинку виноград, активно купують саджанці на спеціалізованих виставках. За словами Василя Якушенка, саджати виноград можна й навесні, й восени. В кожного з варіантів є свої недоліки й переваги. Так, весняний виноград краще вкоріняється, але повільно розвивається. Осінній же виноград виростає більш витривалим до температурних коливань.
Коли бруньки почнуть інтенсивно рости й виявиться їхня сила росту, треба залишити на пагоні дві найсильніші, а решту видалити. Тоді за літо виростуть два міцних пагони.

Записала Оксана БІЛЕНЬКА.

Print Friendly, PDF & Email [1]