- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Микола ТОМЕНКО: “Рік Шевченка ми всі зобов’язані прожити для України”

Зустріч народного депутата України, голови комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації, засновника фонду “Рідна країна” Миколи Томенка зі студентською аудиторією Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка стала черговим заходом із відзначення 200-річного ювілею українського Пророка і генія Тараса Григоровича Шевченка. Столичний гість презентував полтавцям кілька оригінальних доробків грандіозного просвітницького проекту “Твій Шевченко”, який об’єднав близько десятка дрібніших проектів та творчий потенціал багатьох провідних українських науковців, громадських діячів, письменників.
В інтерв’ю журналістам Микола Томенко наголосив, що проект “Твій Шевченко” реалізується без залучення бюджетних та партійних коштів і є унікальним прикладом інвестування саме у збереження й популяризацію великої спадщини Кобзаря, в утвердження в суспільстві своєрідної шевченківської ідеології. Він закликав замислитися про те, що оголошений Роком Шевченка 2014-й ми всі зобов’язані прожити для України.
На презентацію в Полтавському національному педагогічному університеті імені В.Г.Короленка Микола Томенко привіз, зокрема, факсимільне видання “Альбом малюнків Тараса Шевченка 1845 р.”, в якому можна побачити все, що приваблювало увагу Шевченка-художника під час кількох мандрівок тодішніми Київською та Полтавською губерніями. Відтепер унікальне видання буде доступним студентам університету та читачам головних бібліотечних закладів області як подарунок від фонду “Рідна країна”. Окремо Микола Томенко розповів про аналогічний альбом із малюнками Тараса Григоровича Шевченка 1841–1843 років, про “Український щорічник-2014”, в якому зібрано понад 300 малюнків і афористичних перлів Кобзаря, та про вперше видану українською мовою у 2011 році книгу Михайла Чалого “Життя і твори Тараса Шевченка”, яка була надрукована російською у 1882 році.
До уваги студентської аудиторії були запропоновані також розраховані саме на попит у молодіжному середовищі книжкові закладки на шевченківську тематику. На них зображені автопортрети Кобзаря різних років, а також надруковано уривки з поетичного послання
“І мертвим, і живим…” Про плідну співпрацю з фондом Миколи Томенка “Рідна країна” студентам розповів інший гість зі столиці – директор Національного видавництва дитячої літератури “Веселка” Василь Степаненко.
Під час зустрічі в ПНПУ народний депутат України Микола Томенко торкнувся також злободенних в умовах російської агресії питань патріотизму в суспільстві, розповів, і всерйоз, і з гумором, про баталії у парламенті, а також повідомив, що залишив лави партії ВО “Батьківщина”, оскільки вважає, що на сьогодні дві її головні мети – прихід партії до влади та звільнення Юлії Тимошенко – досягнуті. Фракції він не полишає, а від статусу позапартійного очікує можливості більше сконцентруватися на парламентській, громадській та науковій діяльності. У жодних перегонах для того, щоб обійняти посади, обіцяє участі не брати.
Ректор ПНПУ ім. В. Г. Короленка, професор Микола Степаненко назвав влаштовану у виші презентацію унікальних видань непересічною можливістю для студентства долучитися до мистецького світу Великого Кобзаря, який сьогодні нарешті наближається до свого читача й глядача. Студентський театр “Факультет F” підготував для заходу постановку “Доля Тараса” (режисер – Оксана Йосипенко) за п’єсою Богдана Стельмаха, а факультет технології і дизайну організував яскраву виставку виробів декоративно-ужиткового мистецтва.
***
Того ж дня народний депутат України Микола Томенко взяв участь у телепрограмі “Позиція” на ОДТРК “Лтава”.

Вікторія КОРНЄВА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]