- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Бройлери – “скоростиглі” курчата

Бройлерами називають гібридних м’ясних курчат, вік яких не перевершує 10 тижнів, так би мовити, скоростиглих. Дослівний переклад слова “бройлер” означає “запекти на вертелі на вуглях”. Цей м’ясний різновид курей створювали для швидкого отримання максимальної кількості м’яса високої якості з мінімальними витратами кормів і праці, теплової енергії та інших ресурсів. Курчат-бройлерів створили на основі кількох м’ясо-яйцевих і м’ясних порід. Перевагу віддали двом породам – білому плімутроку та корнішу.
Бройлери відрізняються від решти різновидів курей інтенсивним і швидким ростом, відмінними якостями м’яса, еластичною та гладкою шкірою, м’якими хрящами грудного кістяка. Завдяки інтенсивно-жовтому забарвленню шкіри тушка бройлера має привабливий товарний вигляд. Встановлено, що найбільшу рентабельність дає вирощування бройлерів до 70–80-денного віку. При цьому на 1 кг приросту живої маси витрачається усього 2,5–2,8 кг комбікорму.
У нашій країні найбільш розповсюдженими кросами (гібридами) довгий час були Бройлер-6, Гібро-6, Бройлер-8, Зміна, Сарма-10.
За останні роки в країну завезені нові кроси, які мають суттєво кращі показники росту і м’ясності. Жива вага курчат цих кросів у 42-денному віці коливається від 1982 до 2443 г. Витрати корму на 1 кг живої ваги – від 1,85 до 2 кг. Показник загибелі – мінімальний (не вище 2,2%).
Спеціалісти вважають, що найближчим часом термін вирощування бройлерів вдасться скоротити до 35 днів, а маса тіла таких птахів-скороспілок сягатиме понад 2 кг при затратах корму до 1,4 кг на 1 кг живої ваги.
Наполегливо раджу купувати бройлерів тільки в племінних господарствах.
Докладно про умови вирощування й утримання бройлерів читайте в одному з наступних випусків зорянського додатка “Сійся, родися!..”

Дмитро БІЛАЙ
Магістр із виробництва та переробки продукції тваринництва

Print Friendly, PDF & Email [1]