- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Якщо дощі забарилися…

“Стан озимих і перспективи сівби ярих культур у 2014 році” – такою була тема “круглого столу”, що проходив у Полтаві. У зібранні, організаторами якого були Український гідрометцентр та інформаційне агентство “АПК-Інформ”, взяли участь науковці, агрометеорологи, аграрії.
Зокрема констатувалося, що у нинішньому маркетинговому році Україна має всі передумови для експорту 33 мільйонів тонн зерна, це – другий показник після США. Отже, наша країна, продаючи збіжжя у 90 країн світу, окрім свого населення, забезпечує зерном ще 110 мільйонів чоловік. Україна також займає І місце у світі за рівнем експорту олії.
Урожайність визначається рівнем зволоження грунтів, зазначила головний агрометеоролог Укргідрометцентру Тетяна Адаменко. Вона проаналізувала стан озимих культур після перезимівлі, підкресливши, що загалом в Україні доведеться пересівати близько 10 відсотків площ озимого клину, що не більше середньостатистичних показників за останні 10 років. Якщо минулої осені під час сівби озимих спостерігалася підвищена вологість грунтів, то весною вона становить лише 50 – 60 відсотків від норми. Ситуацію можуть врятувати дощі, якщо вони пройдуть хоча б до 15 квітня. Поки що потенціал урожайності озимих культур залишається на рівні минулого року, наголосила доповідач. Загалом же, щоб підвищити рівень урожайності сільськогосподарських культур, якщо дощі забарилися, потрібно запроваджувати штучне зрошення полів, ширше використовувати прогресивні технології землеробства – у цьому були одностайними практично всі учасники “круглого столу”.
Оптимальні строки сівби озимих в нашій області – 10–25 вересня. Однак торік через надто дощовий вересень сівба розтяглася в часі мало не до кінця жовтня. Якщо стартовий запас вологи був достатнім, то снігового покриву взимку майже не було. Натомість промерзання грунту сягало 70 сантиметрів. Відновлення вегетації озимини, понад 80 відсотків площ якої вийшло з зими в доброму та задовільному стані, розпочалося 10 березня. Нині ж для збереження високого потенціалу врожайності озимому клину, як і ярині, потрібна продуктивна волога в грунті, наголосив директор Полтавської державної сільськогосподарської дослідної станції Андрій Кохан.

Наталка Осока
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]