- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Україна – моя Батьківщина, тому буду її боронити”

На кордонах нашої держави стоїть численне військо північного сусіда, який уже анексував частину української території і продовжує бряжчати зброєю. Загроза агресії тримає у постійній напрузі усіх, кому не байдужа доля своєї країни. Щоб дати належну відсіч можливому вторгненню, в.о. Президента України, Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов видав Указ “Про часткову мобілізацію”. Відповідно до цього документа військові комісаріати проводять необхідний комплекс заходів. Чисельність військовозобов’язаних, які підлягають призову, складає 20 тисяч осіб до Збройних сил України і 20 тисяч осіб до Національної гвардії. Вік призваних: солдати – до 40 років, сержанти – до 45 років, молодші офіцери – до 50 років, майори, підполковники – до 55 років, полковники – до 60 років.
DSC_0013 [1]Нині Полтавський обласний та підпорядковані районні й міські військові комісаріати доукомплектовані до штатів воєнного часу й виконують покладені на них завдання. Переважна більшість призваних військовослужбовців – добровольці, які з моменту оголошення рішення Ради національної безпеки та оборони України “Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності” звернулися до військкоматів за власним бажанням.
За словами заступника військового комісара з виховної роботи обласного військкомату підполковника Ярослава Пистуна, з початку березня понад три тисячі осіб записалися на проходження військової служби й виконання завдань із метою допомоги Збройним силам. Лише третина цих людей можуть бути прийняті до лав армії. Більшість, хоча й мають значний досвід виконання обов’язків військовослужбовця, у тому числі й у гарячих точках, міжнародних миротворчих операціях ще за часів СРСР, вийшли з призовного віку.
Відповідно до плану підготовки з призваними за мобілізацією проводяться заняття для відновлення навичок та покращення теоретичних знань будови, тактико-технічних характеристик, правил поводження зі стрілецьким арсеналом – пістолетами, автоматами, кулеметами, гранатометами, які є на озброєнні української армії, та практичного володіння ним. Коли ми знайомилися із ходом підготовки, кілька невеликих груп чоловіків почергово збирали й розбирали автомати Калашникова, відновлювали навички складання речмішка, користування пістолетом Макарова…
Допомагають у проведенні підготовки члени обласного військово-спортивного центру “Воїн”. Як розповів очільник організації Олег Бариш, відповідно до ситуації в країні потрібно консолідуватися для підвищення обороноздатності Батьківщини, всіма силами допомогти державі підготувати її захисників і підняти бойовий дух суспільства.
– Я готуюся захищати Вітчизну, адже часи тривожні. 17 років тому останній раз тримав у руках зброю, нині відновлюю навики. Ще кілька тренувань – й матиму необхідні вміння, як колись, – говорить приватний підприємець Віталій, збираючи й розбираючи автомат.
За словами військовозобов’язаного Олександра, він зі зброєю справи не мав, тепер навчається. Уже освоїв АК-74, пістолет Макарова. Особливих труднощів не виникало, головне – бажання. Чоловік стверджує, що кожен українець, як справжній козак, має вміти стріляти з усіх видів зброї, яка є на озброєнні ЗСУ.
– Я – доброволець. Свого часу проходив службу в Росії й на Донеччині. Україна – моя Батьківщина, тому в разі потреби буду її боронити. Мене ж захищати ні від кого не треба, хіба від Путіна, – розповідає в.о. начальника відділення офіцерів запасу і кадрів обласного військового комісаріату підполковник запасу Сергій Полухін.
За словами Ярослава Пистуна, населення не залишається осторонь проблем армії. Допомогу надають громадські активісти, підприємці, небайдужі люди. Нині військові частини харчуванням забезпечені, однак не вистачає одягу, спорядження, необхідних побутових речей, наприклад, ліхтариків, спальних мішків тощо.
– Наші співгромадяни розуміють загрозу, що нависла над державою, тому відповідально і з розумінням ставляться до ситуації. Нині спостерігаємо великий сплеск патріотизму. Звісно, ніхто не хоче війни. Але якщо хтось посягає на мирне життя, на Батьківщину, ми маємо боронити від агресора все, що нам дороге, – зазначив військовий комісар обласного військового комісаріату полковник Борис Павлов.
Після проведення навчальних зборів військовозобов’язаних, які прибули на доукомплектування військкоматів до штатів воєнного часу, вивчивши й узагальнивши проблеми, з якими стикаються мобілізовані на військову службу, за ініціативою Генерального штабу Збройних сил України внесено пропозицію щодо змін до законодавства про мобілізацію, оборону, військовий обов’язок та військову службу, соціальний захист військовослужбовців. Ці пропозиції подано на розгляд Верховної Ради України.

Анна ВАСЕЦЬКА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [2]