- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Простатит та його ознаки

Простатит спричиняється запаленням передміхурової залози. Функціонування чоловічої статевої залози залежить від загального стану здоров’я, діяльності гіпофізу, деяких відділів спинного та головного мозку. Причиною простатиту може стати інфекція (хламідія, уреаплазма, мікоплазма, гонорея, трихомонади, гарднарели, туберкульоз, віруси). Також захворювання можуть викликати місцеве переохолодження (особливо сидіння на холодному), малорухливий спосіб життя.
Збільшення простати зазвичай починається у чоловіків віком 35–40 років, найчастіше – у чоловіків з великим животом та в тих, хто веде сидячий спосіб життя. Через порушення циркуляції виникає застій крові у малому тазі, що призводить до збільшення простати. Коли ж до неї потрапляють мікроорганізми, розвивається запалення. Якщо пацієнт не звертається до лікаря, недуга прогресує, в сечовому міхурі збільшується кількість затриманої сечі. Це ще більше ускладнює загальний стан хворого.
Про проблеми у цій сфері свідчать гарячі долоні, опухання залоз під пахвами, неприємний запах із рота, важкість у серці, швидка втомлюваність, раптові напади гніву.
Ознаками гострого простатиту є підвищена температура, часте сечовиділення з різями, печіння в промежині, слабкий напір струменя сечі та інше. Якщо своєчасно не почати лікування, хвороба переходить у хронічну форму. Хронічний простатит неінфекційного походження іноді розвивається на фоні застою секрету в фолікулах.
На початку захворювання будь-які скарги зазвичай відсутні, й лише виділення зі статевого органу змушують хворого звернутися до лікаря.
При хронічному та тривалому запальному процесі сеча може стати каламутною, з великим вмістом фосфатів. При інфекційному простатиті слід перш за все обстежитися на TORCH-інфекції у дерматовенеролога. При виявленні венеричних захворювань (хламідія, уреаплазма, мікоплазма, гонорея, трихомонади та інші) слід лікувати і статевих партнерів, щоб запобігти повторному захворюванню.З приводу обстеження на TORCH-інфекції можна звернутися до лікаря-дерматовенеролога диспансерного відділення обласного клінічного шкірно-венерологічного диспансеру або до кабінету анонімного обстеження на базі диспансеру.

Василь ХРИСТОФОР,
лікар-дерматовенеролог вищої категорії обласного шкірно-венерологічного
диспансеру.

Print Friendly, PDF & Email [1]