- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Профілактика – проти епідемії

Із 1995 року в Україні зареєстрована епідемія, небезпека якої полягає в можливості сполучення з ВІЛ-інфекцією та виробленням стійкості до протитуберкульозних препаратів. Мікобактерія туберкульозу уражує людей незалежно від віку, статі й соціального статусу. Особливо сприйнятливі до інфекції діти. Тому недопустимо, щоб вони контактували з хворими на “відкриту” форму туберкульозу. Незалежно від того, яким чином мікобактерії проникли в організм, вони оселяються в тому органі, опірність якого до хвороби найменша. Це можуть бути легені, кістки, нирки, очі, шкіра, м’язи, печінка, мозок, сечостатеві та інші органи.
Бацили дуже живучі – у пилові вони не гинуть місяцями, тривалий час зберігаються на одязі, посуді, речах хворого. Не витримують лише високої температури, прямих сонячних променів і впливу дезінфекційних засобів.
Згідно з чинним законодавством туберкулінодіагностика і вакцинація дітей проводяться тільки за згодою батьків. Кількість відмов зростає, рівень охоплення дітей профілактичними заходами протягом останніх років знижується, що викликає серйозне занепокоєння. Батьки мають усвідомлювати важливість вакцинації та ревакцинації, що формують протитуберкульозний імунний захист, а також туберкулінодіагностики у дітей.
Слід пам’ятати: чим раніше виявлено туберкульоз, тим краще він піддається лікуванню, тим коротший термін перебування у стаціонарі, менший ризик ускладнень та розвитку стійких до ліків форм туберкульозу.
Їжа має бути поживною, багатою на білки, вітаміни, мікроелементи. Житлові та робочі приміщення треба добре провітрювати, робити вологе прибирання, щодня відкривати штори і гардини, щоб у кімнату заглянуло сонце, яке вбиває мікобактерії.
Найбільш дієвим захистом є здоровий спосіб життя, регулярний відпочинок, фізкультура та спорт, загартовування, дотримання санітарно-гігієнічних норм.
Не будьте байдужими до свого здоров’я. Хворобу можна попередити і лікувати на початкових стадіях без госпіталізації у тубдиспансері.

Тетяна ВДОВІЧЕНКО,
головний спеціаліст епідеміологічного відділу головного управління Держсанепідслужби в Полтавській області.

Print Friendly, PDF & Email [1]