- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Янгольська варта України

“А сотню вже зустріли небеса…
Летіли легко, хоч Майдан ридав…
І з кров’ю перемішана сльоза…
А батько сина ще не відпускав…
Й заплакав Бог, побачивши загін:
Спереду – сотник, молодий, вродливий,
І юний хлопчик в касці голубій,
І вчитель літній сивий-сивий…”
Ці поетичні рядки лунали в залі обласної бібліотеки для юнацтва імені Олеся Гончара. Тут проходила акція “Янгольська варта України”, присвячена вшануванню пам’яті Героїв Небесної Сотні.
– Наш обов’язок – пам’ятати тих звитяжців, які, як співається у Державному Гімні України, поклали душу й тіло за нашу свободу. В подіях на столичних вулицях Грушевського, Інститутській, взагалі в Києві народилася нова українська нація. Протест починався з мітингів на підтримку євроінтеграції і трансформувався у революцію гідності. Український народ довів, що він не терпітиме диктатури, беззаконня. Відстоюючи гідність людини й нації, полягли Герої Небесної Сотні, – наголосив активіст полтавського Євромайдану Євген Лопушинський. Він побажав учасникам акції – учням міського політехнічного ліцею – бути достойними українцями, шанувати свою мову, історію й любити рідну землю.
Організатори заходу згадали поіменно загиблих учасників акцій протесту. Говорили про полеглих земляків – 40-річного кременчужанина Ігоря Сердюка, 35-річного уродженця Гребінківського району Андрія Черненка. “Герої не вмирають, вічна їм пам’ять і козацька слава”, – лунало у залі бібліотеки. Розповіді супроводжували відеороботи “Подай руку Україні”, “Воїни світла” польських і білоруських авторів.
Зазначалося, що серед перших загиблих на Майдані були вірменин Сергій Нігоян, білорус Михайло Жизневський, українці Роман Сеник і Юрій Вербицький. На екрані ожив Сергій Нігоян, читаючи уривок із поеми Тараса Шевченка “Кавказ”: “І вам слава, сині гори, / Кригою окуті. / І вам, лицарі великі, / Богом не забуті. / Борітеся – поборете, / Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава / І воля святая!”
Учасники акції “Янгольська варта України” теж звернулися до Кобзаревого слова – декламували уривки з творів Тараса Шевченка – “Муза”, “І мертвим, і живим…”, вірші “Сестрі” та “Заповіт”. Могутнє слово Пророка нації було звернене і до Героїв Небесної Сотні, і до нині сущих, і до прийдешніх поколінь…

Анна ВАСЕЦЬКА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]