- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Нива стабільності й добробуту

Гуркочуть у полі трактори: підживлюємо посіви, лягає у землю зерно ранніх культур, готуємо ґрунт під цукристі, соняшник, а в душі тривога не лише звична у весняну пору для хлібороба. Увага прикута до подій в Криму та східних областях, болить серце за нашу стражденну Україну. І тим більше усвідомлюємо, які важливі завдання нині покладаються на аграрний сектор – стати гарантом продовольчої безпеки держави, засіяти ниву зернами стабільності, добробуту.
Ситуація складна ще і через минулорічну цінову політику на сільськогосподарську продукцію, адже виробництво майже всіх її видів було збитковим. Та, відверто кажучи, скрутні фінансові умови для нас – не дивина, а земля потребує догляду, люди – продуктів харчування, тож працюємо, шукаємо можливості вистояти, утримати стабільність і в районі, і в державі.
Ще 11 березня на полях нашого агроформування “Інтерагросервіс” Диканського району розпочали закривати вологу, підживлювати озимі, а вже 12 – посіяли перші гектари ранніх зернових культур. Минулого року цукристих не сіяли, цьогоріч же знову повертаємося до вирощування солодких коренів. Нині ретельно готуємо ґрунт під цукрові буряки, під соняшник. Кипить робота і на полях, де розташуються ділянки гібридизації кукурудзи.
Віднедавна на стасівських землях розпочало роботу ТОВ “Стасі-насіння” – один із найбільших у світі кукурудзокалібрувальних заводів, і не співпрацювати з таким підприємством, м’яко кажучи, було б нерозумно. До речі, нещодавно надійшли результати міжнародної експертизи, що проводилася в Австрії та Франції, на яку завод здавав насіння, вирощене господарствами, що співпрацюють із ним. Результати порадували – за якістю насіння, вирощене на полях “Інтерагросервісу”, відповідає найвищим міжнародним стандартам. Тож дуже сумлінно працюємо з ділянками гібридизації, тут немає дрібниць, зараз ретельно готуємо ґрунт, а потім належить вчасно посіяти, прополоти, скосити, обірвати мітлиці… Це дуже трудомістка робота, по кожному рядку за сезон понад десять разів проходить людина, але потім якість насіння не викликає жодного сумніву. Ми чітко усвідомлюємо: основа благополуччя господарства, району, держави – економіка, яка базується на щоденній нелегкій праці. Навіть найбільші гроші, отримані за рахунок перепродажу, не варті оцих зароблених потом, так би мовити, реальних грошей, що працюють на міць держави. Одержане ж обманом чи спустошенням надр землі навряд чи сприятиме розвитку України. Тож політику нашого господарства будуємо не на абстрактних грошах, а на тому, скільки на них припадає збіжжя. Скажімо, якщо взяти розрахунок на паї, незважаючи на ріст ціни на сільськогосподарську продукцію, протягом кількох років сталою є кількість продукції, якою ми розраховуємося з орендодавцями. І цей факт вважаю дуже важливим, адже гроші іноді не варті нічого, а продукція – це життя.
Дбаємо про виробництво і підсобні промисли (нині, наприклад, облаштовуємо цех із виготовлення пелетів зі стержнів качанів кукурудзи), вкладаємо гроші у соціальну сферу (нещодавно закінчили ремонт залу їдальні товариства) – усе це робимо задля забезпечення людей робочими місцями, задля розвитку господарства, району і держави.
Перед виходом у поле коректують плани дня тракторист Микола Коваленко, стажер зварювальника Денис Човновий, слюсар Едуард Приходько, тракторист Володимир Москаленко, зварювальник Андрій Йощенко, бригадир Олексій Щедрін.

Геннадій ГОЛОВІН
Директор ТОВ НВП “Інтерагросервіс” Диканського району

Print Friendly, PDF & Email [1]