- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

На варті економічних інтересів громадян і держави

У прокуратурі міста Полтави відбулася міжвідомча нарада з питань дотримання законодавства про оплату праці та погашення заборгованості із виплати заробітної плати. Вів роботу наради прокурор міста Полтави Григорій Гринь. Констатувалося, що попри закріплені позитивні тенденції до зменшення зарплатних боргів працівникам підприємств та організацій міста ще не виплачено значну суму такої заборгованості – 10 мільйонів гривень. Борг економічно активних підприємств складає понад 700 тисяч гривень. Основними причинами несвоєчасної виплати заробітної плати, за словами Григорія Гриня, є зменшення обсягів виконаних робіт, відсутність ринку збуту, невчасні розрахунки замовників за виконані роботи.
Минулоріч органами прокуратури у даній сфері прийнято 25 постанов про проведення перевірок, розпочато 6 кримінальних проваджень, внесено 21 подання, за наслідками розгляду яких до відповідальності притягнуто 3 посадовців органів державного контролю та відшкодовано понад 4 мільйони гривень.
Не менш важливим залишається питання дотримання вимог законодавства про адміністративні правопорушення в діяльності правоохоронних органів та контролюючих органів міста упродовж 2013 року. Григорій Гринь наголосив, що особливої гостроти набула проблема повноти та своєчасності сплати адміністративних штрафів до бюджету. Він зазначив, що однією із причин їх ненадходження є бездіяльність правоохоронних та державних органів контролю в частині використання наданих Законом України “Про виконавче провадження” повноважень як стягувачів.
Перший заступник прокурора міста Полтави Руслан Кривоніс, який доповідав із вказаного питання, підкреслив, що основним завданням правоохоронних та контролюючих органів міста є стовідсоткове притягнення винних до встановленої законом відповідальності, а також недопущення притягнення до відповідальності невинних осіб. Основною проблемою у вирішенні даного питання є бездіяльність органів державної виконавчої служби та стягувачів, які не ведуть облік невиконаних рішень у суді. Як наслідок, до бюджету не надходять значні суми коштів, а відповідачі уникають відповідальності.
– Правоохоронні, контролюючі органи та органи місцевого самоврядування мають працювати спільно із органами державної виконавчої служби для забезпечення повного та своєчасного надходження коштів до бюджету за постановами про накладення адміністративних штрафів, – зазначив прокурор міста Полтави Григорій Гринь.
На нараді було також проаналізовано додержання вимог Податкового кодексу України та Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” під час стягнення заборгованості зі сплати податків та інших обов’язкових платежів. Констатувалося, що, незважаючи на вжиті організаційні та практичні заходи, не вдалося суттєво покращити ситуацію зі сплати заборгованості по податках та інших обов’язкових платежах. Протягом 2013 року органами прокуратури у сфері оподаткування прийнято 3 постанови про проведення перевірок, внесено 3 подання, за наслідками розгляду яких до відповідальності притягнуто
6 посадовців органів державного контролю. Порушення законодавства у сфері оподаткування та соціального захисту громадян зумовлюють неузгодженість дій органів державного контролю, місцевого самоврядування, правоохоронних органів щодо протидії вищевказаним правопорушенням. 50 відсотків вказаного боргу залишається за економічно-активними підприємствами міста. Загальна сума податкового боргу станом на 1 січня 2014 року становить 320 мільйонів гривень, що на 6 мільйонів гривень менше, ніж на початку 2013 року. За результатами обговорення прийнято постанову, якою заплановано вжити додаткових заходів щодо підвищення ефективності роботи у сфері оподаткування та адміністрування єдиного соціального внеску.
Обговоривши питання порядку денного наради, учасники зібрання постановили вжити додаткових заходів щодо підвищення ефективності діяльності у сфері оплати праці, погашення заборгованості із виплати заробітної плати, оподаткування та адміністрування єдиного соціального внеску і вимог законодавства щодо адміністративних правопорушень.

Світлана БОРИСЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]