- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Чудотворна сила палкої віри

Перші дні березня для багатьох вірян уже традиційно минули в очікуванні тих особливих перетворень, які відбуваються в наших душах з наближенням церковного свята вшанування Козельщинської ікони Божої Матері. Ці зовні невидимі зміни співзвучні з весняним просвітленням неба, вони зміцнюють нас у прагненні стати кращими, бо ж всі ми відчуваємо силу найвищого милосердя й заступництва Пресвятої Богородиці. На початку суворого випробування Великим постом, у час тривожних подій в Україні нас знову об’єднують молитви до Заступниці про перемогу вічних цінностей, про мир на рідній землі та про зцілення від нашої гріховної людської сутності.
DSC_0170 [1]До Козельщинського монастиря Різдва Пресвятої Богородиці, в якому зберігається велика святиня – чудотворна Козельщинська ікона Божої Матері, – прочани приїздять з різних куточків України в будь-яку пору року. Та чи не найбільше їх тут 6 березня – у день вшанування чудотворного образа. Отож і цього разу на монастирському подвір’ї уже від самого ранку було велелюдно. Віряни вкотре переповідали хвилюючі історії про чудеса, які Пресвята Діва Марія явила світу через Козельщинську ікону як понад сотню років тому, так і в наш час. Божественну літургію в обителі з нагоди свята очолив єпископ Кременчуцький і Лубенський Миколай. Йому співслужили благочинні Козельщинського та Глобинського округів. Сотні свічок у храмі засяяли палким вогнем щирої молитви до Заступниці за тисячі наших ближніх.
Після богослужіння відбулися молебен та хресний хід. Люди йшли за духовенством, яке несло попереду колони святиню, так тихо й урочисто, ніби повністю усвідомлювали, що ступають у ті хвилини по освітленому нею шляху, по тій життєвій осі, яка прокладена для їхнього порятунку й прощення. Перед тим, як залишити територію обителі й принести додому освячену цього дня воду, багато вірян приєдналися до запропонованої просто неба пісної монастирської трапези. Цікаво, що старші люди з досвіду вважають її також особливою, бо ж наділяє доброю силою на увесь рік. Утім, так само, як і повітря біля монастиря, яким дихається глибше, і народжені під час молитви думки, які роблять нас хоча б трішки чистішими…

Вікторія КОРНЄВА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [2]