- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Малювала собі долю…

Тут із кожного твору виглядає очима українська душа, і в кожній – наш український світ: його казка, його пісня. Це ж яке треба мати оригінальне мислення, щоб створити такі роботи – в кожній безліч деталей, і кожна із них – така промовиста! Це дуже непросто – передати у своїй творчості оте українське підсвідоме – не існує жодних методик, як це зробити, але справжньому митцеві це під силу. В кожній роботі – таємниця, яку треба розкодувати. І кожен це зробить по-своєму…
Так намагалися означити побачене промовці на відкритті виставки полтавської художниці, кандидата педагогічних наук, доцента кафедри образотворчого мистецтва Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка, лауреата премії імені Миколи Ярошенка Юлії Мохірєвої. Вона розгорнута у невеличкій залі Полтавського літературно-меморіального музею імені І.П.Котляревського і присвячується 200-річчю Тараса Шевченка. Символічно, що у день відкриття композиції народилися і дорогі серцю художниці люди, яких уже немає серед нас, – її батько, відомий у нашому краї садівник-професіонал Анатолій Казимирович, і друг-мистецтвознавець, колишній головний редактор столичного журналу “Образотворче мистецтво” та альманаху “Артанія” Микола Маричевський. Про це сказала своїм гостям Юлія Анатоліївна, бо і їхній пам’яті вона присвячує цю виставку-реквієм.
Твори, представлені глядачам, дуже світлі й яскраві, як і їхні назви, серед яких – “Охоронець полтавського всесвіту”, “Воскресаю тобою в небо”, “Вишивала собі долю”, “Творці раїни”… За стилем це авторський український модерн, авангардне мистецтво з елементами полтавського художнього розпису, українського народного малярства. В основі – білий колір як символ душі, червоний, звісно ж, – кохання. А всі полотна – то її доля, її життя, наголошує авторка.

Юлія Мохірєва з донькою Уляною.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]