- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Дбайливий догляд за фікусами

“У мене загинув фікус, який я придбала у магазині досить недешево. А дуже б хотілося мати в себе таку рослину. Тож порадьте, як за нею доглядати…”
Любов ЛИТВИН.
с.Мостовівщина
Великобагачанського району.
На запитання читачки відповідає Людмила ГНИЛОСИР із смт Котельва:
– Фікус – рід рослин родини шовковицевих, що нараховує близько 800 видів дерев, кущів, ліан. Більшість із них – вічнозелені, але є й листопадні. В природі фікуси ростуть у тропіках Азії, Африки, Америки та Австралії.
Звичайно, ми звикли сприймати фікуси як кімнатні рослини і купуємо їх у магазинах. Догляд за ними у квіткових крамницях та вдома, звичайно, відрізняється. Справа в тім, що квітникарі-продавці користуються різними добривами, поліролями, які надають рослинам привабливості. А вдома без них вони починають її втрачати. Проте на зміну штучній приходить природна краса.
Фікуси, придбані у магазині, можна пересаджувати приблизно через місяць. Більшість різновидів цієї рослини невибагливі, окрім фікуса каріка (інжиру) та ряболистих форм. Деякі потребують високої вологості повітря. Найкраща температура для них – від +16 до + 20 °С.
Фікуси – вологолюбні рослини. Тому, починаючи із середини весни, а також все літо субстрат потрібно добре зволожувати. Але вода в піддоні не повинна застоюватися, інакше загниє коріння. З початку осені полив поступово починають скорочувати. Взимку поливати фікуси треба не частіше, ніж раз на 10 днів.
Обов’язково у період активного росту рослини треба підживлювати раз на два тижні. До речі, можна використовувати і природні добрива, які зазвичай застосовуємо на дачі, – деревну золу, коров’як, настій кропиви та інші.
Пересадку молодих рослин найкраще робити раз на два роки, зазвичай – навесні. А от дорослим фікусам це не потрібно. Достатньо лише оновлювати верхній шар грунту.
Гарним субстратом для фікусів є суміш торфу, піску, листової й дернової землі в пропорції 1:1:1:2. Під час пересаджування рослину слід добре полити, потім методом перевалки помістити у нову ємність діаметром більше попередньої на 2–4 см.
Фікуси, що мають жорстке шкірясте листя, можна періодично обробляти спеціальними поліролями, щоб надати йому більшої декоративності. Але обробці підлягяє тільки верхня частина листя й аж ніяк не стебло чи молоді листочки.
При дотриманні такої “інструкції” по догляду за рослинами фікуси нададуть ще більшого затишку вашій оселі.

Print Friendly, PDF & Email [1]