- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Задля підтримки материнства

Про підсумки реалізації на Полтавщині обласної програми “Репродуктивне здоров’я нації на період до 2015 року” йшлося на засіданні “круглого столу” в обласному Центрі здоров’я.

Минулоріч на виконання завдань цієї програми з державного бюджету виділено та використано в області понад 1 мільйон гривень, із обласного – майже 2 мільйони, з місцевих – більше 300 тисяч, залучено понад 400 тисяч гривень позабюджетних коштів. Завдяки впровадженню сучасних перинатальних технологій утричі знижено рівень кровотеч, значно зменшилося використання медикаментів у пологах. Зараз 76 відсотків пологів – партнерські. Обладнані індивідуальні пологові зали, палати спільного перебування матері та дитини, забезпечено тепловий ланцюг.
Директор департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак розповів, що саме ця програма вже принесла відчутні результати. Найвагоміший із них – перинатальний центр ІІІ рівня на базі обласної лікарні імені Скліфосовського. На порі – реконструкція перинатальних центрів ІІ рівня, міжрайонних пологових відділень.
Фаховими міркуваннями з цього приводу поділилися завідувач кафедри педіатрії №1 Української медичної стоматологічної академії Валерій Похилько, професор, завідувач кафедри акушерства та гінекології №2 цього ж закладу Володимир Лихачов, головний спеціаліст департаменту охорони здоров’я Ігор Пирогов, заступник директора департаменту освіти і науки Світлана Горбаньова, директор обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Світлана Півень.
Як підсумок роботи було озвучено такі цифри. Лише 4300 пологів у минулому році пройшли у районах, майже 10 тисяч – у закладах Полтави і Кременчука. Матері самі роблять вибір на користь закладів вищого рівня. Близько 700 пологів прийнято від мешканок сусідніх Кіровоградської та Черкаської областей.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]