- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Відродити довіру громадян до влади

Як уже повідомляла “Зоря Полтавщини”, 24 лютого відбулося пленарне засідання двадцять першої позачергової сесії обласної ради шостого скликання.
Голова обласної ради Іван Момот і його перший заступник Володимир Онищенко зробили заяви про складання повноважень очільників обласної ради.
Ці заяви сесія взяла до відома та доручила вести засідання заступнику голови обласної ради Володимиру Марченку. Він повідомив, що в обласній раді на базі двох політичних фракцій – “Батьківщина” та “УДАР” Віталія Кличка – створено міжфракційне об’єднання “Народна рада”.
– Зі 120 депутатів обласної ради на початок сесії зареєструвалися 93 народних обранці. Решта відсутня з поважних причин. Але це – штатна кількість депутатів, яка збирається на сесію, – зазначив Володимир Марченко.
Пленарне засідання сесії розпочали у зеленій залі, проте через брак місця – на захід прийшли багато активістів Майдану, представників обласних осередків громадських організацій – роботу вирішили перенести до червоної зали. Після цього Володимир Марченко оголосив про включення до порядку денного питання про обрання голови обласної ради та першого заступника голови обласної ради.
DSC_0134 [1]Виконуючий обов’язки голови облдержадміністрації, депутат обласної ради Олександр Удовіченко поінформував, що з огляду на рішення виконкому обласної організації партії регіонів про ліквідацію обласної організації партії однойменну фракцію в обласній раді розпущено.
– 22 лютого я написав заяву про складання повноважень і сьогодні перебуваю в статусі виконуючого обов’язки голови облдержадміністрації. Покину цей пост, як тільки-но виконуючий обов’язки Президента України Олександр Турчинов призначить нову людину замість мене, таким чином забезпечивши неперервність влади на Полтавщині. За весь цей період я намагався не допустити кровопролиття й протистояння. Мабуть, не все зробив, тому прошу вибачення, – наголосив Олександр Удовіченко.
Депутати вислухали представників полтавського Євромайдану, громадськості, архієпископа Полтавського і Кременчуцького УПЦ КП Федора.
– Комуністичні переконання пішли в минуле, наслідки і залишки тієї ідеології ми бачили на Майдані, коли гинули люди. Маємо це змінити, змінившись у розумі й в серці, бо гріх не залежить від політичної ситуації. Давайте керуватися істиною, щоб не спаплюжити пам’ять про тих, хто боровся за краще майбутнє, – сказав владика Федір.
Депутат Володимир Микійчук у зв’язку з недавніми подіями в столиці запропонував внести до порядку денного пропозицію про звернення до голів усіх районних рад, міських голів щодо перейменування площ Леніна на площі Героїв Майдану, а вулиць Леніна – на вулиці Небесної Сотні.
Прозвучала низка пропозицій щодо об’єднання української церкви, створення громадської комісії з розслідування правопорушень та корупційних дій, крадіжок державного майна, вчинених посадовими особами області, комісії з люстрації та моніторингу із залученням зарубіжних експертів, прозорості формування обласного бюджету, щоб люди змогли подивитися на відповідному сайті, куди і скільки витрачено коштів тощо.
Ці пропозиції громадськості обласна рада підтримала.
DSC_0378 [2]Депутат Іван Панасенко підтримав ініціативи громади, вшанування пам’яті загиблих, і відзначив, що ті, хто приходить до влади і працюватиме надалі, мають не зганьбити себе і людей. Зазначив, що суспільство, обласна громада стоять на порозі серйозних змін і дій, обласна влада має функціонувати безперервно. Він вніс пропозицію про кандидатуру депутата Петра Ворони на посаду голови обласної ради. Пропонована кандидатура була підтримана депутатами та присутніми представниками громадськості. Інші кандидатури запропоновані не були. В обговоренні взяли участь депутати Микола Хоменко, Анатолій Шкарбан. Петро Ворона зазначив, що працюватиме заради Полтавщини, і полтавці мають показати, що Полтавщина – найкраща область за своїм потенціалом.
За результатами голосування головою обласної ради обрано керівника фракції “УДАР” Петра Ворону (“за” проголосувало 74 депутати). У своєму виступі він наголосив:
– Нам треба багато чого зробити. Тому я закликаю до активної співпраці громадськість. Ми повинні відродити віру людей до влади.
Відповідно до регламенту обласної ради Петро Ворона запропонував на посаду першого заступника голови обласної ради депутата Володимира Марченка (фракція “Батьківщина”), а на посаду заступника голови обласної ради – депутата Володимира Микійчука (фракція “Батьківщина”). Шляхом таємного голосування депутати обласної ради підтримали обидві пропозиції.
По тому представники громадськості ще кілька разів підходили до мікрофона, нагадуючи про свої пропозиції та вимоги. Активіст Майдану Юрій Романов висловив думку, що було б справедливо, аби люстрацією займалися неупереджені люди. Він наголосив на необхідності надання з боку обласної ради письмового рішення про створення комісії з розслідування корупційних та інших правопорушень, вчинених посадовими службовими особами органів державної влади й місцевого самоврядування Полтавської області, для проведення подальшої люстрації і притягнення винних до політичної відповідальності в судовому порядку, а також наділення структури відповідними повноваженнями.
Завершилося зібрання виступом владики Федора, який закликав всіх любити свою Батьківщину й чинити по совісті.
Підсумовуючи роботу 21-ї позачергової сесії обласної ради VІ скликання, Петро Ворона зазначив:
– Сьогодні ми проводили сесію разом із полтавською громадою. У залі було дуже багато представників політичних партій, громадськості, активних учасників Майдану. Оголошено про саморозпуск обласної організації партії регіонів. На сьогодні однойменної фракції в обласній раді немає. Є багато позафракційних депутатів, кожен із них зробив для себе висновок, що Янукович – велике зло для Полтавщини й усієї України. Крім того, ми переобрали керівництво обласної ради та прийняли багато рішень щодо громадського контролю влади. Часи змінилися, народ переходить від представницької демократії до безпосередньої. Новообране керівництво обласної ради та депутатський загал розуміють, що з людьми треба співпрацювати більш відкрито і тісно. І ми це робитимемо.
Також, за словами посадовця, ухвалені відповідні документи з приводу активної участі громадськості у прийнятті рішень, а також люстрації. Ті чиновники, правоохоронці, які свого часу брали хабарі, зловживали становищем, порушували закон, не повинні працювати на своїх посадах.
– Я дуже радий, що Полтавщина ще раз підтвердила статус не просто духовної, а миролюбної столиці України, – наголосив Петро Ворона. – Засідання ради хоча й пройшло бурхливо та емоційно, але кожен із депутатів отримав для себе урок, зробив висновки, що треба владнати ситуацію на місцях. Варто гамувати емоції і працювати, адже ми всі покликані будувати щасливу й квітучу Полтавщину. Займатимемося цим разом. Я впевнений, що політичні амбіції відійдуть на другий план, а в авангарді будуть уболівання за краще майбутнє полтавців.

Анна ВАСЕЦЬКА
Віктор КІКОТЬ
Ганна ЯЛОВЕГІНА
Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото)
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [3]